Data-zelfbeschikking

We verbruikten in het kalenderjaar 2020 652 kuub gas, dat is vijftien procent minder dan in 2019, toen we ook al twintig procent minder verbruikten dan in 2018. Het stroomverbruik is twee procent gestegen.

In maart loopt ons jaarcontract voor de energie af. Een nieuw voorstel zit al sinds november in mijn mailbox. De energieleverancier maakt zo’n voorstel nooit op basis van de ontwikkeling van ons werkelijke verbruik, maar gaat er altijd van uit dat we in de toekomst meer gaan gebruiken, meer gas, meer stroom, dus vraag ik telefonisch een nieuwe berekening aan op basis van mijn eigen inschatting. Wil ik gelijk het nieuwe contract vastzetten? Nee, die nieuwe berekening ga ik gebruiken om op de vergelijkingssite van Ben Woldring de prijzen te vergelijken. O ja.

R heeft ergens gelezen dat de netbeheerders per 1 juli stoppen met het nachttarief op analoge stroommeters. De netbeheerders beweren dat het onderhoud van het toonfrequentiesignaal, dat het wijzertje op de meter twee keer per dag een tik geeft, naar de nacht en naar de dag, te duur is. Ook straatlantaars gaan met zo’n signaal aan en uit. Nacht- en dagtarief is er straks alleen nog voor mensen met een digitale stroommeter. Wij hebben analoge meters omdat we de digitale hebben geweigerd. Moeten we gaan protesteren? Ik vraag twee berekeningen aan, eentje op basis van dubbeltarief, eentje voor enkel tarief. Het verschil op jaarbasis is 1,50 euro. De moeite van protest kunnen we ons besparen. Maar dat mensen met analoge energiemeters gestaag worden uitgerookt, is duidelijk.

Maxim Februari schrijft vandaag in NRC Handelsblad over de Wet Gegevensverwerking door Samenwerkingsverbanden, een datawet die de Tweede Kamer in december vrij ongemerkt goedkeurde op dezelfde dag dat het rapport over de kinderopvangtoeslagaffaire werd gepresenteerd. De nieuwe wet geeft de overheid de vrije hand: ze mag alle gegevens uit publieke en private bronnen aan elkaar koppelen. Met welk doel – iedere wet moet het specifieke doel noemen waartoe ze bevoegdheden aan overheden verleent – is nog onduidelijk. ‘Anything goes,’ schrijft Februari. Omdat het hier een algemene wet betreft, en niet, zoals de Raad van State adviseerde, aparte wetten voor ieder samenwerkingsverband, is de controle erop niet geregeld.

Iedere maand kijk ik even naar de grijze gasmeter en de zwarte bakelieten stroommeter, laatste totempaaltjes van data-zelfbeschikking.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.