Besverbranding

Tussen de nog onrijpe druiven hingen blauwe, verschrompelde exemplaren. Besverbranding door zonnebrand, leerde ik. Ik haalde alle verschrompelde bessen weg, ook de nog harde druiven met blauwe verkleuringen plukte ik van de trossen. De witte druif tegen de achterschutting had er meer last van dan de blauwe druif tegen de zijschutting. Die laatste krijgt de zon later.

Ik was er niet toen de temperatuur dagenlang boven de dertig graden uittorende, maar als de komende weken nog eens tropisch worden, weet ik dat ik er een parasol voor moet zetten, of een schaduwdoek boven moet spannen. Hoe doen ze dat in professionele wijngaarden?

Tussen het druivenblad zat iets dat leek op een mot, maar dan groter. Toen ik klaar was met het nakijken van de druiven, keerde ik terug naar de plek waar ik ‘m had gezien. Hij zat er nog. Ik maakte een foto en ging zoeken op internet. Misschien kon ik wel een bijzondere waarneming doorgeven op de Fenolijn van Vroege Vogels. Het bleek een agaatvlinder, een nachtvlinder uit de familie van de uilen, heel algemeen voorkomend in heel Nederland.

Bij de klimcourgette maakte ik een mannelijke bloem open om met de meeldraad de openstaande vrouwelijke bloem te bestuiven. Vanochtend stonden er zowel een vrouwelijke als een mannelijke courgettebloem open. Ik wilde al aan de slag gaan, maar een hommel had het karweitje ook opgemerkt. Hij vloog de mannelijke bloem in, begon stuifmeel te eten, ik keek of zijn poten en lijf goed tegen de meeldraad kwamen, toen verliet hij de mannelijke bloem en vloog diep het nectarwinkeltje van de vrouwelijke bloem in. Opnieuw keek ik of hij met zijn poten en lijf op de stamper kwam. Dat deed ie.

Voor de zekerheid klaarde ik het klusje ook nog een keer. Straks bij de lunch leg ik de courgettebloem op een broodje.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.