Een soort broodje shoarma

Ik zei dat ik broodjes shoarma ging maken. ‘En proef ik dan vlees?’ vroeg R die mij al langer kent dan vandaag. ‘Proef je vlees in een broodje shoarma?’ vroeg ik, ‘shoarma is toch vooral knoflooksaus?’

Het enige dat ik niet in huis had, waren pitabroodjes, dus gingen we nog even naar de supermarkt. Sinds ik weet dat culinair schrijver Nadia Zerouali achter het merk Souq zit, koop ik dingen als harissa en pitabroodjes als het even kan van Souq. Ik pakte een pak pitabroodjes en controleerde de houdbaarheidsdatum. Die was een dag verstreken. Ik pakte de andere pakken, idem, er lag zelfs een verpakking met een THT van 11 oktober. Ik nam een pak pitabroodjes mee, we rekenden af bij de zelfscan, toen liep ik naar de servicebalie, liet het pak zien en zei dat alle verpakkingen die in het schap lagen over de datum waren. De jonge vrouw pakte de pitabroodjes, vroeg of we de bon hadden, nee, die korte bon gooi je bij de zelfscan direct weg zodra je er de poortjes mee geopend hebt. Ze scande de verpakking en pakte geld. ‘Maar,’ zei R, ‘we willen het product wel hebben. We melden het alleen maar.’ Ze gaf ons de broodjes terug, en 1,90 euro, want daar hadden we recht op.

Goed. Een soort van shoarma. Ik roosterde komijnzaad en korianderzaad in een droge koekenpan. Ondertussen sneed ik een rode ui in ringen, een rode paprika in blokjes en spoelde kikkererwten uit een potje goed af. Ik vijzelde de geroosterde specerijen fijn. Ik deed de kikkererwten, de ui en de paprika op een bakplaat en mengde die met twee eetlepels olijfolie, de komijn enkoriander, een mespuntje chilivlokken, een snufje kaneel en zout en peper. Ik schoof de bakplaat in de oven van 200 graden.

Nu had ik dertig minuten de tijd om wat sla te wassen en te drogen en die in een kom op tafel te zetten. Ook wat sambal deed ik in een kommetje en wat verkruimelde feta in een schaaltje en zette die naast de sla. Toen begon ik met de knoflooksaus. Ik roerde anderhalve eetlepel mayonaise, twee eetlepels dikke Griekse yoghurt en een halve eetlepel citroensap door elkaar. Een flinke knoflookteen sneed ik in grove stukken en bestrooide die met wat zout, waarna ik de boel met een plat mes tot moes wreef. Met wat zout en peper en wat fijngehakte bieslook en fijngehakte koriander roerde ik de knoflook door de mayoyoghurt. Ook de knoflooksaus zette ik op tafel. Tot slot deed ik wat baba anoush van Maza in een schaaltje, hummus kon ook.

Toen het half uur voorbij was, haalde ik het kikkererwtenpaprikamengsel uit de oven, draaide de oven naar de grillstand en legde de pitabroodjes nog even in de oven. Ook het kikkererwtenmengsel deed ik in een schaal.

We sneden de pitabroodjes open, besmeerden die eerst met baba anoush, legden er daarna wat sla op, vervolgens wat van het kikkererwtenmengsel en versierden de boel met een beetje sambal, flink wat feta en tot slot de knoflooksaus. Inderdaad, shoarma is knoflooksaus. En deze was goddelijk. R knikte instemmend. Dit was een broodje shoarma. En had je eenmaal zelfgemaakte knoflooksaus geproefd, dan kocht je nooit meer een potje of een knijpfles.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.