Tsundoku

In de Volkskrant vandaag een mooi artikel over de heropening van boekhandel Donner na de bijna-ondergang, de wederopstanding en de vijf verbouwingsjaren. ‘Wist je dat Donner in 1912 begon als gereformeerde boekhandel?’ vroeg ik R. Hij wist het niet, maar met de naam Donner vond hij het ook weer niet heel verwonderlijk.

Verderop een mooie uitspraak van Uberto Eco: ‘Het boek is als een lepel, een schaar, een hamer, een wiel. Als het uitgevonden is, kan het niet verbeterd worden.’ In mijn leesclub lezen drie van de zes altijd van papier; eentje leest, als er een e-book beschikbaar is, altijd van een scherm; eentje wisselt papier en scherm af, vooral als het boek zwaar is; eentje wil – uit tijdgebrek of omdat ze niet altijd zo’n heel dik boek in haar werktas wil rondsjouwen – nog weleens de luisterversie aanschaffen omdat ze dan onderweg en tijdens de afwas kan doorlezen.

En dan, in een apart kadertje, dat prachtige Japanse woord tsundoku: het kopen van meer boeken dan je ooit kunt lezen. Ja, ik ken tsundoku, ik heb nog een flinke voorraad ‘ongelezen’. Op de site Goodreads een uitspraak van de Amerikaans schrijver, uitgever en boekverzamelaar A. Edward Newton, die in deze neiging tot het kopen van meer dan ooit te lezen valt niks minder zag dan ’the soul’s reaching towards infinity.’ ‘Maar het valt toch wel mee bij jou?’ zei R. Dat was lief. Ja, geen stapels naast het bed en ook niet in de woonkamer of op de wc, ik ruim beginnende stapels regelmatig op. Ik heb zelfs een kast voor wachtende/ongelezen/half gelezen boeken, die ik zorgvuldig scheid van de gelezen boeken. Die laatste groep zet ik sinds 2012 op volgorde van ‘gelezen’ en zo kijk ik er ook vaak naar. O ja, toen en toen las ik dat en uit dat boek volgde weer dat boek, die schrijver.

Maar viel het echt mee? Ik maakte laatst een ruw schetsje voor een nieuwe boekenkast van honingraatkarton en kwam met de gelezen, half gelezen en ongelezen exemplaren al snel uit op 30 strekkende meter. Om zeker te weten hoe het met mijn recente tsundoku was, checkte ik mijn excel-leeslijst. Tussen 1 januari 2019 en nu begon ik in 34 boeken, 29 daarvan las ik uit, ik kocht er in diezelfde periode ook 29. Het viel dus best mee. In de nog-niet-uit categorie ook een kookboek. Dat was vanzelfsprekend nooit uit.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.