Uitwaaieren

Ontbijt aan de keukentafel. Blendle beveelt R een artikel over Bol.com aan. Ik pak de Maarten die gisteren per post is binnengekomen en begin het plastic eraf te halen. ‘Wat gaan we doen?’ vraagt R. Het is zijn abonnement. ‘Hier staat iets in over Bol.com. Achter de schermen bij.’ R kijkt in zijn mail. Ja, de link verwijst naar Maarten. Ik lees de reportage – voor wie van lopen houdt: een orderpikker loopt 32 kilometer per dag – en daarna het interview voor in het blad met Maarten van Rossem. Mensen die de media willen ontvluchten en werkelijk iets willen weten van serieuze onderwerpen adviseert hij een boek te lezen. ‘Begin dan met een goed boek over de naoorlogse geschiedenis van Europa en vervolgens de rest van de wereld, bijvoorbeeld Tony Judts Postwar.’ Ik loop naar boven en kijk in de boekenkast naar de twee titels van Judt. Wel gekocht, nog niet gelezen. Geen Postwar, ook niet in de Nederlandse vertaling Na de oorlog. Ik zoek op internet. Eerste hit: Bol.com. Postwar kwam uit in 2006, de Nederlandse vertaling verscheen in april 2010 maar die is niet meer in de handel. Bol heeft via een andere verkoper nog een nieuw exemplaar voor 79,50. Ik lees een recensie van het boek op de site van het Historisch Nieuwsblad van de hand van… Maarten van Rossem. Hij vindt het een geweldig boek, maar ook veel te dik en heeft kritiek op Judts behandeling van het Europese intellectuele leven. Daarom zoek ik naar een recensie op De Groene Amsterdammer. Ik vind een lang interview met Judt toen hij al ziek was, ALS, en een interview met dichter, hoogleraar en schrijver van het boek De jaren zestig Geert Buelens in de rubriek 21 vragen aan. Op de vraag ‘Welk boek, geschreven door iemand anders, zou u zelf geschreven willen hebben?’ antwoordt hij, onder andere, Postwar. Daar is de link. Ik lees verder. Vraag: ‘Er staat een tafeltje langs de Seine klaar, met een roodgeblokt laken, twee wijnglazen, een kaars. Obers in jacquet staan paraat. Welk personage uit de wereldliteratuur zou u voor een diner uitnodigen?’ Buelens kiest Bouvard en Pécuchet uit de gelijknamige roman van Flaubert. In Excel heb ik een boekenlijst: auteurs, titels, aankoopdatum, datum gelezen, opmerkingen. Met Control-F zoek ik. Ik blijk Bouvard en Pécuchet te hebben, gekocht op 25 oktober 2017, de dag waarop ik Elizabeth Strouts Ik heet Lucy Barton uitlas en begon in De onervarenen van Joke van Leeuwen. Ik loop naar de boekenkast, het boek staat een plankje hoger dan Judt. Ik weet het weer. Ik kocht het bij De Slegte, het lag daar als nieuw in de ramsj in een uitgave van de leesclub van NRC, ik dacht waarschijnlijk aan het plezier waarmee ik Madame Bovary had gelezen. Op Boekwinkeltjes.nl vind ik een ‘zo goed als nieuw’ exemplaar van Judts Na de oorlog voor 24,50 bij Medioburgensis in, hoe kan het ook anders, Middelburg. Het is verleidelijk om te kijken wat deze tweedehandsboekhandelaar nog meer in de aanbieding heeft. Maar ik weersta de neiging en maak 31 euro over naar Middelburg. Ik weet in welke nieuwe roman ik vanavond ga beginnen en in welk geschiedenisboek morgen of overmorgen. Lunchtijd nadert.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.