Kracht

rotteKrachttraining. Ik heb het onthouden van de Zomergasten-uitzending met Andrea Maier, hoogleraar Gerontologie en verouderingsonderzoeker. Ze noemde veroudering een ziekte, omdat we veel van onze kwalen die door veroudering worden veroorzaakt, ook ziekten noemen. Ik was het niet met haar eens, we konden evengoed al die kwalen ‘ontzieken’ door ze veroudering te noemen. Uit een ander interview met haar begreep ik dat de term ‘ziekte’ simpelweg meer onderzoeksgeld oplevert. Én dat de farmaceutische industrie helemaal niet geïnteresseerd is in een medicijn of therapie tegen veroudering, want dan worden de medicijnen die nu aan ouderen worden voorgeschreven overbodig. Kon ik zelf ook alvast iets doen? Veel bewegen, uiteraard, weinig eten, en krachttraining. Volgens Maier verliezen we vanaf ons dertigste ieder jaar één procent van onze spiermassa. Op je tachtigste ben je dan half zo sterk als op je dertigste. Ik wil graag op mijn tachtigste nog Ikea-bedden in elkaar kunnen schroeven, er zijn altijd mensen die nieuwe bedden nodig hebben, en niets is bevredigender dan de wetenschap dat allerhande mensen lekker slapen op iets dat jouw handen in elkaar hebben geschroefd. Op de site stoerevrouwensporten.nl zag ik een praktisch filmpje met eenvoudige krachtoefeningen voor de armen die je gewoon in de badkamer voor de spiegel kunt doen, paar minuutjes, klaar (wel iedere ochtend herhalen). Ook tips voor het hardlopen: de elleboog hard naar achteren bewegen, dat stuwt de loper naar voren; de billen samenknijpen alsof je een scheetje wilt tegenhouden, dat trekt vanzelf de navel naar de rug en dat zorgt weer voor een stabiele middenzone; en de blik niet op het asfalt net voor je schoenen maar verder weg. Dat met die ellebogen was nog best lastig, dat scheetje tegenhouden ging beter en die blik in de verte, en elke keer een nieuw doel kiezen, werkte uitstekend. Ik rende 35 minuten tegenover 20 vorige week. Bij de brug twee knullen die elkaar aanmoedigden om in het water te springen, maar het niet deden, zelfs na tien minuten nog niet.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.