Beurt

brandpuntTerrorisme-expert Peter Knoope sprak afgelopen dinsdag in Brandpunt over ‘de vierde wereldoorlog’. Als je de Koude Oorlog de derde noemt, dan klopt het, al hoorde ik er voor het eerst van. De vierde wereldoorlog is die tussen landen die gekoloniseerd zijn en landen die gekoloniseerd hebben. Vijf miljard mensen zijn antiwesters, zei Knoope, en, in een interview in het Belgische blad Knack: ‘Zij [die vijf miljard, LB] zeggen: “Wat jullie [westerlingen, LB] ons komen vertellen over de toekomst, is niet onze toekomst maar jullie toekomst.”‘ In de Brandpunt-uitzending van 17 november herinnerde Geert Mak zich een oude vrouw in Sint-Petersburg en een jonge vrouw in Sarajevo, die Mak over hun oorlogservaringen – de Tweede Wereldoorlog, Joegoslavië – precies hetzelfde vertelden: mijn ouders en grootouders hebben een oorlog meegemaakt, nu is het de beurt aan mijn generatie. Als was het een wetmatigheid. Míjn ouders en grootouders hebben een oorlog meegemaakt, toch was ik nog niet zo ver dat ik zei: doe mij er dan ook maar eentje.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.