F-jes

persoon‘Voor het publiek doen Westerse regeringen alsof ze in oorlog zijn met jihadisten, maar in het veiligheidsdomein konden ze het altijd prima met elkaar vinden,’ tekent Ghassan Dahhan op uit de mond van de Britse terrorismedeskundige Alastair Crooke in een zeer lezenswaardig artikel in Trouw van 21 november. Uitreizende Syri√ęgangers vertelden de Britse en Franse geheime diensten dat ze vertrokken om Assad te bevechten. Ze werden niet tegengehouden. ‘Zolang de jihadisten zich bezighielden met het verzwakken van het Syrische regime was het Westen tevreden,’ aldus Crooke. Het Westen wist van de stromen geld, wapens en strijders die via de Golfstaten en Turkije naar de Syrische opstandelingen gingen. ‘Achter iedere terreurorganisatie staat een staat,’ aldus Crooke. Crooke hielp ooit namens de Britse MI6 de opstandelingen in Afghanistan aan wapens omdat de Britten hierin een kans zagen om af te rekenen met de toenmalige Sovjet-Unie zonder daar zelf iets voor te hoeven doen. De Sovjet-Unie viel, maar Al-Qaida en de Taliban waren geboren. Het geloof van de mens in buitenkansjes is hardnekkig. Nu ‘ons buitenkansje’ om Assad weg te krijgen zijn pijlen op ons richt, schudden we weer graag de hand van Poetin met wie we nog maar een paar maanden geleden op voet van oorlog leefden en dan is het nog een kleine stap om ook Assad aan boord te hijsen. F-jes voetbal met IS als de bal. Leg dat de Syrische vluchteling maar eens uit.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.