Achterdeur

mrtnDe enige terroristen die Nederland heeft gekend, zei mijn oude leermeester in Arminius tijdens de Nacht van de Dictatuur, waren de Molukkers. Viel het landsbestuur door de Molukse gijzelingsacties in de jaren zeventig van de vorige eeuw ten prooi aan massahysterie? Ging het massaal de bevolking afluisteren en bespioneren, grondrechten verkwanselen, zoals nu onder het mom van de dreiging van jihadisten? Nee. Werd Simon Tahamata uit Ajax gekickt? Nee, hij maakte zijn debuut in het eerste van Ajax in 1976, het jaar tussen de eerste en de tweede treinkaping in. Waar waren de jihadisten trouwens? Nederlandse gemeenten hadden na 9/11 alle zwakke plekken in hun gemeenten in kaart gebracht en die informatie had drie dagen lang voor iedereen zichtbaar op internet gestaan. Als er een jihadistenschool is, zei de leermeester, dan zou dat document toch wel eens in de praktijk zijn gebruikt. Niks. Kenden wij iemand die zich tot de islam had bekeerd? Geen vingers. Het geboortecijfer van Turkse Nederlanders was nog lager dan dat van autochtone Nederlanders en dat was al te weinig om onszelf te vervangen. Marokkaanse Nederlanders deden het iets beter, maar ook niet meer dan om hun aantal op peil te houden. Als Nederland ooit een dictatuur zou worden, wat de leermeester niet verwachtte, dan kwam die niet van ver, maar via de achterdeur. Hij noemde Turkije, Hongarije, Rusland, landen die even hadden geroken aan democratie. Via normale verkiezingen zijn Erdogan, Orban en Poetin aan de macht gekomen. Hebben ze eenmaal de absolute meerderheid dan gaan ze de grondrechten van het volk herschrijven, zodanig dat de grondwet er niet meer is om het volk tegen de overheid te beschermen, maar om de machthebbers te beschermen tegen het volk. Hoed u voor de charismatische, populistische leider die zegt precies te weten wat het volk wil, zei de leermeester. Als voldoende mensen hem (m/v) die status geven, kan hij met recht het parlement tot een marionet maken, u heeft immers geen volksvertegenwoordiging (die u in een parlementaire democratie na vier jaar kunt wegstemmen als u ontevreden bent) meer nodig, de alwetende leider weet toch al wat u wilt. Hoed u ook voor media die het wel lollig vinden, zo’n flamboyant persoon die het politieke vuurtje eens opstookt, en die vervolgens te lui zijn om flagrante onzin met feiten te pareren. Pim Fortuyn claimde dat na Drees, dus sinds 1958, de vaderlandse elite Nederland compleet de modder in had gereden. De decennia dus waarin er fatsoenlijke huisvesting kwam voor iedereen, sociale zekerheid voor iedereen, onderwijs voor iedereen, de Deltawerken werden uitgevoerd, de economie zonder chaos mechaniseerde en vervolgens automatiseerde, er een functionerende Belastingdienst was en is. Nederland was in 2001 (en is nu nog steeds) een van de allerrijkste, aller veiligste landen ter wereld. Wel een land dat meer en meer moeite heeft om niet in een kramp te schieten bij tegenspraak, zie de Gouden Koets-waxinelichtgooier en die jonge gast die onlangs op een Hilversums podium riep: fuck de politie (iets wat half Nederland op verjaardagsfeestjes schijnt te roepen), en daarvoor werd ingerekend. Daarin lijken we meer en meer op de voormalige communistische Oost-Europese landen. Daar is na de val van het communisme keurig een parlementaire democratie neergezet met alles erop en eraan, alleen ontbreekt het nog aan democraten, zei een Oost-Europa deskundige op diezelfde Nacht van de Dictatuur. Hij toonde een Tsjechische documentaire over een buschauffeur die hoorntjes had getekend naast de gezichten op de verkiezingsposters die op zijn bus waren geplakt. Voor ‘het toebrengen van schade aan openbaar bezit’ belandde hij na een proces in de gevangenis. Je kon zeggen: die kant willen we in Nederland niet op om vervolgens al die anti-democratische onzin met harde hand uit te roeien. Maar dat was nu het wezen van de parlementaire democratie, dat anti-democraten die harde hand niet hoefden te vrezen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.