Kiezen

object345_1Ik hoorde de nieuwslezer zeggen dat het CDA voor het eerst sinds jaren weer groter was dan de VVD. Negentien zetels. Eén meer dan de VVD. Pas in een volgende zin zei de nieuwslezer dat het om een peiling ging en niet om een verkiezingsuitslag. Ik ken iemand die aan die peiling meedoet. Hij kruist iedere week aan niet te weten wie zijn stem krijgt. Een kwart van de mensen in de peiling zegt niet te gaan stemmen of niet te weten wie zijn stem krijgt. Dat vermeldde de nieuwslezer niet. Die bracht de peiling zoals de NOS tegenwoordig graag alle cijfers brengt die van iedere realiteitszin gespeend zijn: als absolute waarheden voor een dag. In de peiling kreeg de PvdA elf zetels. Ik vroeg mij af welke partijen dan al die zetels kregen, maar de nieuwslezer was al weer bezig met ander nieuws. Ik had eergisteren Jolande Sap op tv gezien. Ze vertelde over haar weekenden toen ze nog politicus was, met name de zondag als die peiling weer bekend raakte. Zij kreeg de uitslag van die peiling overigens al op zaterdagavond en dan was het gedaan met de weekendrust en werd er direct druk heen en weer gebeld, zei ze. Ook al was ze inmiddels een jaar weg uit de politiek, haar hele lichaam trilde nog van de stress die ze al die zaterdagavonden en zondagen had gevoeld. Ik dacht aan David van Reybrouck die in zijn nieuwe boek Tegen verkiezingen stelt dat vandaag de dag het gewicht van de volgende verkiezingen zwaarder weegt dan die van de vorige verkiezingen. De kiezerskoorts is permanent geworden. De kiezer weet dat donders goed. Die speelt het spel van dreigen en jennen iedere week brutaler. Ik snapte plotseling veel beter wat er op dit moment in Den Haag gebeurde. Ik keek naar ministers, een premier en parlementariërs die permanent griep hadden, koortsig ijlden en het liefst zo stil mogelijk in een bed wilden liggen, de wol hoog opgetrokken. Ik overweeg nu een kliniek te beginnen waarin ik politici aanbied de ingegroeide thermometers uit hun lichaamsopeningen te verwijderen. Gratis. Ik ben niet bang voor vieze handen. Dat is dan mijn bijdrage aan de participatiemaatschappij.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.