183 x 65 en 80

In de afgelopen warme septembermaand kampeerde ik twee keer, vier nachten in totaal. Ik zette een tent op, kookte water op een gasbrandertje, las boeken bij het licht van een hoofdzaklamp, trok er overdag te voet op uit, luisterde ’s nachts naar uilen, wendde aan het slapen op een matje en aan het slapen in een slaapzak, wendde aan alle geluiden en gaf mijn ogen de kost om de kampeerkunst van die andere eenlingen te voet of op de fiets af te kijken.

Alles wat ik nodig had, had ik kunnen lenen: van een vriendin een tent, matjes, een brander, pannen, een windvanger, waterzak, borden; van mijn buurman tips over de mooiste natuurcampings, een breder matje, een compacter brandertje met rvs-mok, een stoeltje. Ik ontdekte dat mijn opgetrokken knie en mijn arm voortdurend naast het matje van 51 centimeter vielen, maar dat bij een breedte van 65 centimeter alles binnenboord bleef; en dat een slaapzak ter hoogte van mijn opgetrokken knie minstens tachtig centimeter breed moet zijn.

Ik deelde mijn prille kampeerervaringen met een vijftien jaar jongere vriend – type actieve buitensporter, dagen raften op een woeste rivier, weken backpacken door Zuid-Amerika, dat werk. ‘De meeste mensen houden er op jouw leeftijd mee op, met dat gekruip in en uit zo’n tent en dat slapen op de grond,’ lachte hij.

Nu regent het veel en de temperatuur is gezakt en ervaren kampeerders vertellen mij dat het met regen niet leuk is om te kamperen. Maar ik ben niet vergeten dat nog geen jaar geleden, tijdens de jaarwisseling, mensen in Limburg op terrasjes zaten. Meer dan een paar droge dagen heb ik niet nodig en die kunnen dus ook in december opduiken, of in januari, of misschien zelfs al in november.

Daarom grasduin ik, terwijl het buiten regent, in die nieuwe wereld van matjes en slaapzakken, maten en gewichten. Ik zou willen selecteren op breedte, maar dat kan nauwelijks. En ook in outdoorwinkels moeten ze even nadenken als ik erom vraag, ja, grote mensen willen vaak een bredere slaapmat en slaapzak, maar die willen ook langer. Als ze me eenmaal in mijn favoriete houding zien liggen op een matje op een met keien bezaaide ondergrond, snappen ze het, gaan ze zoeken en ontdekken ze dat er best merken zijn die kort en breed – 183 bij 65 centimeter – combineren, al hebben ze die dan niet altijd op voorraad, laat staan opgeblazen als testmatje staan.

Tot nu toe zei iedereen dat met mijn slaaphouding mummyslaapzakken uitgesloten zijn, want te smal ter hoogte van mijn opgetrokken knie. Maar ik twijfel over een dekenmodel – die vraagt meer pakruimte, is zwaarder en heeft meer loze ruimte die ik bij koude warm moet zien te houden. Nu ontdek ik bij een befaamde outdoorzaak een merk dat een lichtgewicht mummymodel combineert met extra breedte zonder in de lengte XL te gaan.

Morgen op pad.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.