Compostfabriek

Hoe lang ben ik met de compostwormen bezig? Een kleine drie jaar, op 10 september 2019 schreef ik op deze plek over de wormen die ik ophaalde bij een andere compostmaker, Henk heette hij. Ik weet nog hoe donker en fijn de compost onderin zijn enorme plastic bak was en ik vroeg me lange tijd af wat ik moest doen om ook zoiets te krijgen. In de winter draaide ik grote stroken bubbeltjesplastic om de bakken en er was zelfs een periode dat ik het afval in de keukenmachine fijnmaalde voor het naar de wormen ging.

Afgelopen herfst zag ik in de onderste bak iets ontstaan wat erop begon te lijken. Alsof de fabriek na ruim twee jaar pas echt goed op gang kwam en het proces zich sindsdien versnelt. Ik zie de laatste tijd regelmatig explosies van nieuwe wormen die ik vroeger in kleinere hoeveelheden alleen in de onderste bakken zag, maar nu ook bovenin. Alsof een onzichtbare hand iedere week een blik wormen in goedkope leverworstkleur boven het meest verse afval opendraait. Sinds een paar maanden zet ik lege bakken op het verse afval. Misschien komt het daardoor, door de druk, ik denk dat wormen van druk houden, ze zitten niet voor niks onder de grond.

Om de compost gaat het me trouwens niet eens, de echte kick is dat ik zoveel afval kan laten verdwijnen zonder dat de Roteb eraan te pas komt. Drie jaar groente- en fruitafval past op een oppervlakte van krap 40 bij 25 centimeter, de toren van acht bakken vol zelfgeboorde gaten is 70 centimeter hoog. Vier jaar afval zal er ook passen, vijf jaar eveneens. Het enige dat ik af en toe moet doen is de onderste bak waarin alle vocht zich verzameld leeggieten. Sterk verdund giet ik die urine bij de planten in de siertuin. Het door de wormen verwerkte afval klinkt ondertussen in. Om bakken vrij te spelen, voeg ik compost van twee boven elkaar gelegen bakken samen. Soms is er een bak waarin iets zit dat de wormen niet blieven. In zo’n bak blijft het erg nat en ruikt het naar diarree. Wortelschillen detecteerde ik laatst op zo’n plek, aardappelschillen zijn ook niet erg favoriet, pompoenpitten zal ik nooit meer voeren. Zo’n bak meng ik door een laag compost waarin de wormen het goed naar hun zin hebben.

Zonet appte de tuinbaas dat ze een wormenhotel heeft. Had ik nog tips?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.