Brood (5)

Ik maakte een tweede brood. Dit keer van bloem. Net als bij het eerste brood dat ik van volkorenmeel maakte woog ik 430 gram af, en 345 gram water. Het water maakte ik minder heet dan de vorige keer, rond de 27 graden, ik wist nog steeds niet precies wat lauw was. Met mijn vingers roerde ik weer bloem, gist en zout door elkaar en met nog een paar roerbewegingen mengde ik het water erbij. Het deeg was behoorlijk nat en blies zich niet zo snel op als het eerste deeg.

Ik liet het deeg weer twintig uur fermenteren, want dat was wat er in die schaal gebeurde. Toen ik het deeg vanochtend omsloeg ging dat heel makkelijk, maar het voelde ook natter en slapper dan de eerste keer. Misschien moest ik bij bloem minder water gebruiken dan bij volkorenmeel. Bij de laatste handeling – het heen en weer klappen van het deeg van de ene naar de andere hand om het dan in de hete pan te gooien – vreesde ik even dat de bol niet op mijn hand bij elkaar zou blijven maar zich zou uitrekken tot een lange tong en uit mijn handen zou glijden.

Het rooster en de gietijzeren pan plaatste ik dit keer zo laag mogelijk in de oven, de vorige keer werd de bovenkant van het brood best snel bruin. Een andere aanpassing die ik deed was de temperatuur iets lager draaien toen ik na dertig minuten bakken het deksel van de pan haalde.

Toen het brood gebakken was en een uur op een rooster had liggen afkoelen, stond R weer klaar om het aansnijmoment te filmen. Het brood was hoger dan het eerste brood en er zat een mooie barst in de korst. De korst knisperde krokant onder het mes dat er makkelijker doorheen ging dan bij het eerste brood. De binnenkant had veel luchtige gaten, was niet wit zoals ik verwachtte bij bloem, maar een beetje grijs, wat er op zou kunnen wijzen dat deze bloem niet heel erg was uitgezeefd en nog best veel vezel bevatte.

Ik stuurde de filmpjes van beide aansnijmomenten naar de vriendin die we derde kerstdag hadden gezien en die gisteren van een Koopmans-mix haar eerste brood had gebakken. Zij adviseerde ons een YouTube brood-bak-kanaal te starten, ze zou zich onmiddellijk abonneren. Ook naar de tuinbaas van wie de zoon brood wil leren bakken en die daartoe het boek van Niemijer-Brown had besteld stuurde ik de filmpjes. Zij vond dat we zo konden meedoen met Klokhuis.

Er schijnen mensen te zijn die hun baan kunnen opzeggen vanwege hun YouTube kook- of bakkanaal.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.