Informatie gehengel

Er is weer iets gaande, nieuwe wetgeving, of die boete die ING aan zijn broek heeft gekregen, in ieder geval willen de financiële instellingen weer van alles van mij weten. Er moeten rijbewijzen en paspoorten worden geupload, zogenaamd om fraude en witwassen tegen te gaan, en daarom slinger ik deze zomer foto’s van identiteitsbewijzen de digitale snelweg op die over een poos weer nieuws zullen zijn omdat een handige meid of jongen die via een hack heeft buitgemaakt. Ik was niet de enige die rimpels in het voorhoofd trok. In een consumentenrubriek in een krant klaagde iemand erover en een deskundige gaf aan dat het inderdaad op het randje was wat de instellingen vroegen, maar dat er ook weinig tegen te doen viel, behalve dan je credit card, beleggingsrekening of verzekeringsconstruct af te stoten.

Ik had al ettelijke verzoeken laten lopen, maar het moest er vandaag weer van komen, anders dreigde er van alles. Behalve een identiteitsbewijs wilde deze instelling weten hoe ik mijn geld verdiende en in welke sector. Er was een uitklapschermpje met daarin de sectoren waaruit ik kon kiezen. Dit kwam er voorbij: (online) gamen en gokken, handel in cryptovaluta, aanbieder betalingsdiensten, adviesdiensten en consultancy, bouw/infra/offshore/bagger, coffeeshop/growshop, commercieel vastgoed, crowdfunding/platforms voor krediet- en betaaldiensten, goede doelen/religieuze organisaties/stichtingen, farmaceutische industrie, financiële en verzekeringsactiviteiten, handel in diamanten/juwelen, handel in wapens, horeca, intellectueel eigendom/octrooien, juwelier, kunsthandel, opslag van goederen, professionele sport, scheepvaart en overig goederenvervoer, seksindustrie, telecom&it, trustkantoor, veilinghuis, watervoorziening/riolering/afvalbeheer/sanering.

Ik knipperde een paar keer met mijn ogen. Ooit leerde ik bij economie over de primaire, secundaire, tertiaire en quartaire sector, met daarbij plaatjes van een combine, een olieplatform, een fabriek, een winkel en een gemeenteloket, maar ik had overduidelijk onder een steen gelegen en werd nu ruw wakker geschud. Met flink zoeken vond ik in het uitklapschermpje ook nog Landbouw/bosbouw/visserij, Fabricage en productie, Onderwijs/wetenschappelijk onderzoek en Kunst/recreatie/amusement. Was ik, door het aanklikken van zo’n saaie sector, nu extra verdacht?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.