Koper

Mijn broer zei: ‘Als je een mondkapje nodig hebt, in de schuur staat een hele doos.’ Ik zei dat ik er zelf een bij me had, haalde het zwarte lapje travelstof uit mijn broekzak en zette ‘m op. Mijn broer vond ‘m erg sjiek. Ik zei dat er koper in zat, dat ik ‘m keer op keer kon gebruiken. ‘Adem je het ook in?’ vroeg mijn broer.

Hem hoefde ik niks uit te leggen over de dodelijke werking van koper. Hij vertelde dat onze opa vroeger – heel lang geleden, voor er chemische bestrijdingsmiddelen bestonden tegen de gevreesde aardappelziekte phytophthora, veroorzaakt door de oömyceet of pseudoschimmel Phytophthora infestans  – zijn aardappelen wel eens met koper bespoot. Biologische boeren deden het nog steeds, zei mijn broer. Al maakte dat hun bodemleven wel heel erg dood.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.