Meterstanden

1 juli, tijd voor de meterstanden. Omdat we ooit de vervanging van de mechanische meters voor digitale hebben geweigerd, moeten we dit jaar niet alleen bij de energieleverancier standen aanleveren, maar ook bij de netbeheerder. Prima.

Van de netbeheerder kregen we het verzoek per post. R scant met de camera in zijn telefoon de QR-code op de kaart, komt daarmee op een webpagina van de netbeheerder, moet nu de camera op de meterstanden in de meterkast richten waarna een programmaatje het camerabeeld naar cijfers op die webpagina vertaalt, vervolgens mag R op akkoord klikken als die vertaalslag volgens hem goed is gegaan.

Voor de energieleverancier open ik de app op mijn telefoon. Ja, daar staat het verzoek al klaar. Ik tik op het verzoek en kom op een pagina waar ik de standen kan invullen. Ik kijk op de foto’s die ik net in de meterkast gemaakt heb en vul in de app in wat ik op de foto’s zie. Na het intypen van de dagstand van de elektriciteit verschijnt er een oranje balk met daarin de mededeling: Weet u zeker dat u de goede cijfers hebt ingevuld? De stand wijkt erg af van het geschatte verbruik.’ Ja, ik weet het zeker. Moeten ze maar niet zo raar schatten. We hebben 7 procent minder stroom gebruikt, we zitten nu op 131 kWh gemiddeld per maand, maar dat is niet moeilijk als de zomer tot in oktober doorloopt en in april al weer volop begint. Misschien helpt ook het wegdoen van de tv een beetje mee en de vervanging van de laatste halogeenlampen door led. Bij het gasverbruik verschijnt opnieuw die oranje waarschuwingsbalk. We zijn van 795 kubieke meter gas in het vorige seizoen naar 702 kubieke meter afgelopen jaar gegaan. Dankzij de winter die er dus niet was. ‘En een beetje kou lijden,’ zegt R. ‘Weet je dat je adel kunt herkennen aan de kou waarin ze zitten?’ zeg ik. ‘Was jouw jongensdroom niet een kasteel waar je met je lievelingstante ging wonen?’

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.