Een gat van 32 millimeter

Ik koop een gatenboor van 32 millimeter. Hij kost acht euro nog wat. Ik ga er één gat mee boren. ‘Dat wordt een duur gat,’ zegt R. ‘Da’s nog niet alles,’ zeg ik.

Een paar dagen later laat ik water uit de volle regenton in de gieter lopen tot het waterniveau in de ton een centimeter of vijf gezakt is. Dan pak ik twee verlengsnoeren, draai de nieuwe gatenboor vast in de boormachine en maak een mooi gat boven in de wand van de regenton. Het gat zit recht tegenover het gat waar het water vanaf ons dak – een schuin plat oppervlak van 66 vierkante meter – de ton binnenkomt. Ik steek een slangpilaar – die een euro of vier kostte – van buitenaf door het gat en schroef daar van binnenuit een ring en een draadmoer – acht euro – op tot de wateruitlaat goed vast zit.

Uit het hok onder het terras haal ik het restant van de oude tuinslang. Ik had gegokt dat ik de slang óp de pilaar kon schuiven – ik heb er speciaal slangklemmen à 2,50 voor gekocht –, maar daarvoor is de diameter van de tuinslang te dun. Wel past de tuinslang precies dóór de opening in de pilaar. Lijkt me ook prima. Of gaat het water dan straks niet door de slang naar buiten, maar zoekt het een weg tussen slang en pilaar door en loopt het direct langs de regenton weg? Ik steek de slang via de wateruitlaat de regenton in en draai een verbindingsstuk dat werkloos lag te zijn, op het uiteinde van de slang zodat die niet door het gat weer naar buiten kan glijden.

Ik leid de slang langs het klimrek op het muurtje van het terras af de lager gelegen tuin in, langs het siergras, daarna met een bochtje over de vijverbrug om het uiteinde aan de andere kant van het water met opnieuw een bocht op de rand van de vijver te laten eindigen.

Dan wacht ik zes dagen.

Vrijdagavond brengt het onweer fikse buien, maar het is te donker om nog iets in de tuin te kunnen zien. Zaterdagochtend om kwart voor acht maakt een felle bui me wakker. Ik sta op, loop naar de keuken en kijk de tuin in. Zit de ton al weer vol genoeg? Komt er water uit de slang? Er is teveel regen en nattigheid om het goed te kunnen zien.

Als de bui weg is loop ik de tuin in naar de slang op de rand van de vijver. Ik kijk en voel. Ja, als ik de slang beweeg komt er water uit. Is het geen toeval? Ik loop naar de plek waar de slang vanaf het terras schuin naar beneden komt en til de slang net voor die plat over de grond gaat kronkelen op. Ondertussen kijk ik naar de vijver, naar het uiteinde van de slang. Een mooie straal water klatert de vijver in.

Het werkt!

Iedere officiële millimeter neerslag die niet meer in de ton past, betekent 66 liter water extra in de tuin. Permanent. Voor twintig euro. Een paar euro meer dan de maandtermijn die we aan het waterbedrijf betalen. Niet duur.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.