Handelingsperspectief

De premier heeft gesproken, de strategie is duidelijk. Dat geeft handelingsperspectief. De sterksten werken door op plekken waar ze in contact komen met anderen en risico’s lopen, niet ongecontroleerd uiteraard en zo min mogelijk, maar toch. De sterksten gaan naar de winkel voor voedsel, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de mensen die het virus slecht kunnen hebben. Een deel van hen die eropuit trekken zal door het minimale contact ziek worden en dat is goed. Er moet immuniteit ontstaan.

Dus ging ik vanochtend direct op pad (het risico dat ik op de zebra omver wordt gereden is deze dagen met negentig procent gedaald). Waar heeft de jarige trek in? Lekkere broodjes, een gekookt eitje. Dat moest lukken. Het was niet druk in de supermarkt, wel veel lege schappen. De broodjes die R zo lekker vindt, hoefde ik niet meer zelf met een tang in een zakje te doen, ze zaten al in zakjes. Ik pakte twee zakjes: eentje met twee bruine pistolets, een met twee witte. Aan een mevrouw die broden in de snijmachine legde vroeg ik om een roggebrood. Eén of twee?’ vroeg ze. ‘Eén,’ zei ik. Ze pakte het brood met haar blote handen. Maar die had ze natuurlijk goed gewassen. Mijn favoriete melk was er niet, voor de zekerheid nam ik een liter van een ander merk. Bij de zelfscankassa’s was het druk, daar kon ik nooit anderhalve meter afstand houden, dus ging ik naar een kassamevrouw die niks te doen had. Ik vroeg haar of het een beetje te doen was. ‘Het gaat, maar het is ook uitputtend.’ Vooral honderd keer hetzelfde grapje aanhoren, of mensen die dingen zeiden als: ‘Ik ben speciaal gekomen voor toiletpapier en nu is er niks.’ Met vuur in de ogen. En nee, met de zieken onder de collega’s viel het reuze mee.

Bij de groentevrienden keken ze verbaasd op om me zo vroeg te zien. Ik liep snel achter twee klanten langs en bemachtigde een ruime plek achterin de zaak. De groentevriend maakte thee voor me. Toen ik die op had, ging ik met een doos eieren, mandarijnen, peren en bananen weer naar huis. Thuis zag ik op de bon dat de lekkere broodjes in de bonus waren.

Vrijdag ga ik naar de kapper. Omzet genereren. Ook het geld laten rollen is een vorm van immuniteit kweken. Misschien ga ik dan ook even wat boeken kopen bij Donner. Ik las in de krant dat die nog niet werden gehamsterd.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.