Hummus

Ik goot water over de 250 gram harde kikkererwten en keek er een avond en een nacht en een ochtend niet naar om. Toen ik er weer naar keek dreven er witte stipjes op, die bij nadere inspectie velletjes bleken en rook ik een licht aardse lucht. Ik spoelde de erwten af, deed ze in een pan met een theelepel baking soda en bakte ze drie minuten. Daarna goot ik er anderhalve liter water bij en bracht alles aan de kook. Ik liet het een half uur pruttelen, er verscheen voortdurend schuim dat ik er vanaf schepte en weggooide. Toen ik twee kikkererwten met gemak tussen mijn vingers kon fijnknijpen goot ik de kikkererwten af. Ik plaatste het grote mes in de grote kom van de foodprocessor en deed de kikkererwten erbij. Daarna draaide ik het deksel erop en drukte op Auto. De machine ging draaien en koos zonder dat ik iets hoefde te doen een prettige snelheid. Ik deed 100 milliliter water in een maatbekertje en zette het in de vriezer. Daarna wreef ik vier knoflooktenen fijn, kneep vier eetlepels sap uit een citroen en woog 270 gram tahinpasta af uit twee potjes van het merk Souq, dat van Nadia en Merijn is, en omdat Nadia Zerouali in het tv-programma BinnensteBuiten vaak lekkere dingen maakt en regelmatig te gast is in het radioprogramma Mangiare waar ze praat over mooie ingredi├źnten en gerechten, vertrouwde ik erop dat het dan met de kwaliteit van de sesampasta wel goed zat. Toen de kikkererwten in de machine een stevige pasta waren, begon ik via de hoge opening in het deksel de knoflook en het sap, een halve theelepel zout en de tahinpasta bij de kikkererwten te gieten. De machine draaide haar rondjes in haar eigen tempo. Tot slot haalde ik het water uit de diepvries, pakte een theelepel en liet het water druppelsgewijs van het lepeltje bij het mengsel vallen. Ik moest nog flink doorlepelen om dat allemaal binnen de vijf minuten te klaren. De kikkererwtenpasta zag er inmiddels zijdezacht en romig uit. Ik drukte op Stop, draaide het deksel los, stak de theelepel in de hummus en proefde. Ik deed het deksel er weer op en goot er nog wat citroensap bij. Ik proefde weer en toen vond ik ‘m perfect. Ik draaide de grote kom van de machine, haalde voorzichtig het mes eruit, pakte een bak, zette die op de weegschaal, pakte de bij de machine geleverde spatel en begon de hummus uit de kom in de grote bak te scheppen. Nu had ik bijna een kilo hummus en R was pas overmorgen weer thuis.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.