Energiecijfers

Nu alle stofwolken over de landelijke energienotaberekeningen en vooral het politieke gegoochel ermee stil op de vloer lijken te liggen, ging ik vandaag ook eens rekenen. Sinds juli is zowel ons gas- als stroomgebruik in alle maanden lager dan in dezelfde maanden van het jaar daarvoor. De digitale meter die de netbeheerder een jaar of wat geleden hier in de wijk ‘uitrolde’ hebben we geweigerd, want het is een kleine moeite om op de eerste dag van iedere maand de deur van de meterkast te openen en drie getallen in een excel-bestandje te typen. Voor dat lagere verbruik zijn externe oorzaken aan te wijzen: een zinderende zomer die tot diep in de herfst doorging, een winter die met heel veel moeite twee laagjes dunne sneeuw produceerde. En er is ons eigen gedrag: in ieder mens schuilt een sporter die blij wordt van lagere rondetijden, wij zijn geen uitzondering. Dus hebben we er een sport van gemaakt om daar in huis te gaan zitten waar de zon ons rijkelijk verwarmt, we wenden betrekkelijk makkelijk aan een thermostaatstandje lager en een dekentje over de voeten. En ondanks een koud neuspuntje bleek het lekker schrijven en denken met een fris hoofd en wat is er eenvoudiger om overtollig vet kwijt te raken dan via een harder werkende interne kachel? Iedere eerste dag van de maand feliciteren we onszelf met de nieuwe cijfers, waarbij we heel goed snappen dat ons eigen gedrag in het niet valt bij wat er buiten ons huis met de temperatuur gebeurt. Zijn er toch moeilijke momenten, dan denken we aan de Groningers, aan de klimaatjongeren en dan is niks meer moeilijk. Tien jaar geleden begonnen we te investeren in isolatie en spaar- en ledlampen, wanneer we apparaten moesten vervangen dachten we iets langer na en betaalden we iets meer voor de meest energiezuinige ketel, koelkast, vaatwasser. We genoten in stilte als we een energieverbruikend apparaat níet kochten, al zijn we geen heiligen en snort de robotstofzuiger – de beste huishoudelijke uitvinding sinds de wasmachine – op dit moment vrolijk over de vloeren. Als ik de lijnen doortrek naar 1 juli – wat een omstreden operatie is sinds ze op het ministerie van Economische Zaken dachten de overigens prima cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving te kunnen doortrekken naar 2019 zonder rekening te houden met de inmiddels veranderde olieprijzen – zal ons gasverbruik ten opzichte van tien jaar geleden zijn gehalveerd en ons stroomverbruik met eenderde verminderd. Ook de rekening van dit energiejaar zal in euro’s eenderde lager zijn dan tien jaar geleden. En even hoog uitvallen als vorig jaar.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.