Eten voor de toekomst

300 gram groenten, 250 gram zuivel, 232 gram volkorengranen, 200 gram fruit, 75 gram peulvruchten, 50 gram aardappels of zetmeelrijke knollen, 50 gram plantaardige olie, 50 gram pinda’s en noten, 31 gram suiker, 29 gram kip, 28 gram vis, 14 gram roodvlees, 13 gram eieren. Dat is het Dieet voor de 21ste eeuw waarop tien miljard mensen dagelijks gezond en duurzaam kunnen leven, aldus 37 vermaarde wetenschappers wereldwijd. Op de voorpagina en verderop in de Volkskrant geen discussie over de inhoud; de Nederlandse Gezondheidsraad schreef dit menu in 2015 ook al in dertig overzichtelijke pagina’s op. Wel discussie over de vraag: hoe? De Wageningse wetenschapper Guido Camps zegt: ‘Gaan we snoep en vlees verbieden? Ik vrees dat het dan niet blijft bij een paar gele hesjes.’ Max van Dinther die de Britse hoogleraar en hoofdwetenschapper van het onderzoek Tim Lang interviewt, zegt: ‘Alleen al bij het noemen van het woord vleestax duiken in Nederland alle politici in de struiken.’ Lang blijft nuchter. ‘Als een politicus daar tegen is, zou ik vragen: wat dan wel? Kom met een beter idee.’

Mijn idee: pak er een dag de keukenweegschaal bij. Ja, dat is natuurlijk gedoe, maar het ontwaakt ook de onderzoeker in je die je na je kindertijd misschien verwaarloosd hebt. Pen en papier ernaast en gewoon tellen. Gebruik je voeding dat uit meer dan één ingrediënt bestaat, bijvoorbeeld omdat Unilever of Nestlé het al voor je gehusseld heeft, leg dan ook een rekenmachine klaar om de procenten van de ingrediëntenlijst om te rekenen naar grammen. Raak niet moedeloos als je niet weet hoe je een paar likken pindakaas moet wegen. Zet je bord met boterham op de weegschaal, weeg, besmeer je boterham met pindakaas, weeg opnieuw. Heb je kinderen in de basisschoolleeftijd, bombardeer ze tot hoofd voedseltelling. Die smullen in de regel van dit soort klussen. Eet je vooral buiten de deur, vraag aan de medewerker van Burger King of ie kan aangeven hoeveel gram groenten, volkorengranen, olie, roodvlees en suiker er in jouw Whopper zitten. Doet de medewerker moeilijk, vraag dan of het echt nodig is dat je je pasje van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit uit je binnenzak trekt. Ontdek je dat je wel erg veel ingrediënten naar binnen schuift die je niet kwijt kunt in één van de dertien categorieën van het Dieet voor de 21ste eeuw, vraag de fabrikanten op Twitter, Facebook of Instagram of ze hun achterhaalde voedsel ff rap kunnen pimpen naar de future. We’re living 21th Century!!

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.