Verdienmodellen

Voor iedere pinbetaling van zijn klanten betaalt de groentevriend 19 cent aan de bank, contactloos kost 15 cent. ‘Soms komen er mensen voor één appel of één banaan, die willen dan pinnen, ja, die kan ik die appel net zo goed zo meegeven.’ Contant geld dan maar? Bij het afstorten betaalt hij drie keer. Één vast bedrag voor de handeling zelf, vervolgens een percentage van de afgestorte geldsom, en dan nog een bedrag per afgestort biljet. De vijfjes en tientjes brengt hij daarom al niet meer naar de bank. Moest ik in plaats van bij de geldautomaat bij hem komen pinnen om hem zo van zijn contante geld af te helpen? Nee, het beste was als ik een dag in de week bij hem kwam werken en me liet uitbetalen in groente en fruit. Terug naar de ruilhandel, waarom niet. Of we zetten het weer op de lat, stelde R voor. Die tijd had de vader van de groentevriend nog meegemaakt. ‘Och, die enorme lijsten en schriften.’ Je zag dat hij er niet naar terugverlangde. Alhoewel. ‘Er was een Turk,’ zei hij, ‘die liet altijd alles opschrijven en kwam dan één keer in de maand betalen. Dat ging altijd goed. Toen kwam hij ook wat tussendoor lenen, 25 gulden, nog een keer 25 gulden.’ Op een gegeven moment vroeg de vader waar het geld bleef, maar hij had het nog niet. ‘Je moet de tering naar de nering zetten,’ zei de vader van de groentevriend. ‘Wat nou tering,’ had de Turk geroepen en was dreigend op de vader afgelopen. De groentevriend was er tussen gesprongen en na één beweging van hem rolde de Turk zo de stoep af naar de goot. De volgende dag kwam hij betalen. Normaal is de groentevriend nooit open op maandag, maar vandaag wel, omdat Albert Heijn deze week dicht is wegens verbouwing. Er komen zelfscankassa’s.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.