Romankunst

Voor wie het gemist heeft, of voor wie het wel gezien heeft, maar niet meegeschreven, hier de woorden die Nobelprijs-winnaar Orhan Pamuk afgelopen zondagavond sprak in de tv-serie Made in Europe gepresenteerd door Dimitri Verhulst.

‘De romankunst is het beste dat de Europese beschaving heeft voortgebracht, het is te vergelijken met een symfonie of een kathedraal. Het is een uitvinding van de menselijke verbeelding in zijn ultieme en meest volwaardige expressie. […] Romans gaan voor alles over lezen en geloven. Je moet geloven dat de wereld in de roman echt bestaat en net als in religie geloven in de tekst en zien dat de wereld verlicht zal worden als we Julien Sorel volgen of de gebroeders Karamazov, als we Thomas Manns personages volgen door de complexiteiten en het woud van het moderne leven. Zo bereiken we een diepte en begrip die vergelijkbaar is met die in religie. Religie geeft ons grootse ideeën, terwijl grootse, geweldige romans zich tussen grote ideeën en kleine dagelijkse dingen in bewegen. Kleine eilandjes van menselijke intensiteit die we nodig hebben om ons te associëren met grootse ideeën, filosofie, religie, de zin van het leven. […] De heilige Koran en de Bijbel vertellen ons verhalen en net als in romans zijn dat verhalen met een moraal. Wat is het verschil? Het zijn allemaal teksten die niks te maken hebben met ons moderne leven. Geconfronteerd met de problemen van de moderniteit hebben we niets aan oude religieuze boeken. Maar romans die de problemen van ons dagelijks bestaan erkennen, lijken meer geschikt om zin te geven aan ons complexe, moderne leven.’

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.