Zij die moorden

In navolging van Cees Nooteboom, van wie ik het prachtige 533. Een dagenboek dit weekend uitlas, luister ik nu al twee ochtenden tussen 8 en 9 uur naar de Duitse radiozender SWR2. Geen reclame, geen jingles, geen opgewonden presentatoren. Stipt om 8 uur begint het journaal, stipt om 8.10 uur stopt het. Verslaggevers in Washington, Londen, Berlijn of waar ook ter wereld lichten gebeurtenissen toe, kalm, geen suggestieve vragen, geen brute afkappingen, geen hyperbolen, geen gedachtespinsels. Dat alle nieuws in die lange Duitse volzinnen via oortjes tot mij komt, draagt beslist bij aan rustig wakker worden. Op SWR2 staat de wereld niet in brand. Tussen 8.10 en 8.30 worden twee actuele onderwerpen uitgediept en dan volgt, opnieuw zonder overspannen jingles, tot 9 uur het programma Wissen, een radiodocumentaire van een vol half uur. De eerste keer dat ik luisterde ging het over baarmoedertransplantatie. Niet een onderwerp dat ik zou kiezen als iets waar ik meer van wil weten, maar het had me snel te pakken. Enerzijds was er natuurlijk de blijdschap bij vrouwen die geen baarmoeder hadden, al vanaf geboorte of na een ziekte, en die nu zwanger konden raken en daadwerkelijk een kind kregen, anderzijds was er de enorme operatie mét risico’s, zowel voor donor als voor ontvanger, en er was het probleem van de enorme berg medicijnen die geslikt moest worden, zoals na iedere transplantatie, om de afstoting van het lichaamsvreemde te onderdrukken. Bij meerdere vrouwen was de baarmoeder daarom na het krijgen van een of twee kinderen weer verwijderd. Alleen al die zorgvuldige afweging, dat enerzijds, anderzijds, waaraan rustig nog een derde, vierde of vijfde kant werd toegevoegd indien nodig, waarbij het overduidelijk werd dat aan ons huidige leven bijna geen simpele vragen meer te stellen zijn (hooguit: wil je doperwtjes of wortelen?), laat staan simpele antwoorden te geven, was een verademing. De tweede ochtend ging het over Yosemite-natuurpark in de Verenigde Staten. De naamgever had gedacht de inmiddels verjaagde of vermoorde bewoners van het gebied eer aan te doen, maar dat bleek toch niet helemaal goed nagevraagd. Yosemite bleek een scheldwoord van de oorspronkelijke bewoners voor hun vijanden en betekent ‘zij die moorden’. Meer dan vier miljoen Amerikanen en buitenlandse toeristen trekken ieder jaar door het ‘zij-die-moorden’-park. Vrolijker dan zo kon de dag niet beginnen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.