Lente

In januari 233 kubieke meter gas verstookt: zes procent meer dan een jaar geleden, twintig procent minder dan in de eerste maand van 2015. Welke Groninger kan ik een bedankje sturen? De vogels voelen geen kou meer en zingen als was het al lente. Hoe vroeg is het: half vijf, half zes? Mensen die weten dat ik van de boerderij kom, denken dat ik alles van de natuur weet. Dat is een misvatting. Wel kan ik het groen van een John Deere-trekker perfect onderscheiden van het groen van een Fendt, en Belarus-rood van Ursus-rood. Omdat het concert in volle gang is, komt er van slapen niks meer. Luisteren dus. Gelukkig zit de tuinvogelapp nog op mijn telefoon, daarop 92 vogels met beeld en geluid. Ik kies de vogels waarbij staat: grote trefkans. Dat zijn er 28, daarvan laat ik eend, meerkoet, waterhoen, meeuw en specht buiten beschouwing. Na een uur heb ik van het zeker achtstemmige koor de merel, de kauw en de roodborst gedetermineerd. Tegen achten komen daar de Turkse tortel, een Rotterdamse veegwagen en de buurman bij. De buurman heeft hooikoorts, hij niest ’s ochtends vaak wel twintig keer achter elkaar.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.