Bakeren

Ik begon het nieuwe jaar met het uitlezen van Gerbrand Bakkers Jasper en zijn knecht. Het boek verscheen in de Privé Domein-reeks en dus meen ik te mogen zeggen dat ik mooie, leerzame vakantiedagen doorbracht met Gerbrand. Eigenlijk begon de nieuwjaarsochtend met Vroege Vogels, ik geloof dat ik in de tuin niks hoorde. In de studio van Vroege Vogels zaten Sven Pluut van Zonnepanelendelen.nl – ik krijg wel eens mailtjes van Sven omdat ik een zonnepanelendeler ben – en Monique van Orden van de Tiny Houses Movement, waarbij het niet zozeer om kleine huizen draait als wel om ‘ont-spullen’. En dan was er nog het econogram van de NRC. Ik was er deze kerst niet aan begonnen, maar toen appte M op oudjaarsdag of ik ‘m had gemaakt, hij had nog wat losse eindjes. ‘Francois voor Francois?’ bijvoorbeeld. Fillon, appte ik. En toen was het hek van de dam en moest ik ook, maar nu zat ik op de eerste dag van het jaar met losse eindjes. ‘Laat zien wie Trump allemaal afwijst’ (3+10). Ik smeekte M om tips, eigenlijk wilde ik gewoon letters. ‘TV’ appte hij. Ook dat nog, dacht ik. Als ik ergens niks van weet is het wel van Amerikaanse tv-series. ‘Iets van Netflix?’ vroeg ik. Daar weet ik nog minder van. M dacht dat het al zo’n tien jaar geleden was. ‘Denk je dat ik het gezien heb?’ ‘Denk het niet.’ Voor ik ging slapen googelde ik op tiny houses en bekeek het filmpje van Andrew Morrison die me een half uur rondleidde in zijn huis van 20 vierkante meter. Goed organiseren, daar kwam het op neer. En geen twintig messen en vorken, maar vier, geen zestien paar schoenen, maar drie. Het leek me wel wat, zo’n klein huis, het ontlastte je van duizend keuzes. Een bakerdoek voor volwassenen. Gerbrand Bakker overwoog het huis van de buren erbij te kopen. Hij woont in de Eifel. In het gehucht van een handvol woningen komen steeds meer huizen leeg te staan omdat de hoogbejaarde bewoners sterven en hun eveneens hoogbejaarde kinderen hun geboortehuis niet van de hand willen doen, maar heel soms toch wel. Voor Bakker geen tiny house, maar zijn oude huis waar voortdurend wat aan gedaan moet worden en vooral ook de enorme tuin met bos en terrassen zijn grondstoffen voor zijn columns, in Trouw bijvoorbeeld, en zelfs voor een heel boek. Dan is het functioneel.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.