Begrijpend lezen

rothHet is 1952. Seymour Levov, zoon uit een joodse immigrantenfamilie, eigenaar van een grote handschoenenfabriek die zijn vader vanuit het niks heeft opgebouwd, hoofdpersonage van de roman Amerikaanse Pastorale van Philip Roth, is 25 als hij besluit met zijn vrouw en babydochter de stad Newark te verlaten en een statig negentiende eeuws huis op het platteland van New Jersey te betrekken. Zeer tegen de zin van zijn vader. Je krijgt dit huis nooit verwarmd, zegt de vader. Als dat niet helpt, zegt hij: ‘The Klan thrived out here in the twenties. Did you know that? The Ku Klux Klan.’ Seymour zegt dat de Ku Klux Klan niet meer bestaat. ‘Oh, doesn’t it? This is rock-ribbed Republican New Jersey, Seymour. It is Republican out here from top to bottom.’ Seymour werpt tegen dat Eisenhower nu president is en dat heel Amerika Republikeins is en Roosevelt dood. ‘Yeah, and this place was Republican when Roosevelt was living. Republican during the New Deal. Think about that. Why did they hate Roosevelt out here, Seymour?’ Misschien omdat hij Democraat was, zegt Seymour. ‘No, they didn’t like Roosevelt because they didn’t like the Jews and the Italians and the Irish – that’s why they moved out here to begin with. They didn’t like Roosevelt because he acommodated himself to these new Americans. He understood what they needed and he tried tot help them. But not these bastards. They wouldn’t give a Jew the time of day. I’m talking to you, son, about bigots […] about hate. And this is where the haters live, out here.’ Seymour laat zich niet weerhouden door zijn vaders bezwaren. Als ze zich maar niet voorstaan op de superioriteit van de katholieken zoals zijn schoonmoeder doet en als ze zich maar niet voorstaan op de superioriteit van de Joden zoals zijn eigen vader doet, dan zullen hij en zijn gezin voldoende mensen ontmoeten die zich ook niet willen voorstaan op de superioriteit van de Protestanten. ‘Nobody dominates anybody anymore. That’s what the war was about,’ laat Roth, of beter gezegd laat Roth’s alter ego Nathan Zuckerman Seymour denken. ‘Our parents are not attuned to the possibilities, to the realities of the postwar world, where people can live in harmony, all sorts of people of people side by side no matter what their origions. This is a new generation and there is no need for resentment stuff from anybody, them or us.’

Ik had het boek gepakt omdat iemand rondom de aanslagen in Parijs en Brussel zei: als je wilt weten hoe een terrorist ontstaat lees dan Amerikaanse Pastorale van Philip Roth (verschenen in 1997, ver voor 9/11, de terrorist is de zestienjarige Amerikaanse middenklasse dochter van Seymour Levov). Inmiddels kon het boek voor het begrijpen van nog meer actuele gebeurtenissen worden aanbevolen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.