Broer

quinoa‘Het aanbod zorgvuldig sturen is belangrijk met zo’n klein gewas. Anders klappen de prijzen in elkaar.’ Vanmiddag had ik op een verjaardag – nadat een nichtje van R een mop over een koning en een boer had verteld – nog aan de vrouw naast mij uitgelegd wat mijn broer zo al verbouwde; dat hij veel dingen teelt die hij met zijn combine kan dorsen. Van het fijne blauwmaanzaad tot en met bruine bonen. En nu bleek hij gewoon in hét landbouwtijdschrift te hebben gestaan, vanwege zijn succesvolle teelt van quinoa. Niet dat hij zijn zussen even trots een linkje had gestuurd – hij is boer, geen schrijver -, nee, mijn Friese zus ontdekte het op de verjaardag van haar buurman Jochem die 97 was geworden en die ook boer is en die dat vakblad natuurlijk ook in huis heeft en bij het lezen van onze achternaam had gedacht: dat artikel moet ik voor mijn buurvrouw bewaren. Ik leerde over het verschil tussen rooigewassen (suikerbieten bijvoorbeeld) en rustgewassen (granen) en dat rustgewassen een betere voorganger zijn voor quinoa, omdat quinoa schone grond nodig heeft met een zeer goede structuur, wat betekent: lekkere rulle grond, waarin het zaadje moeiteloos kan ontkiemen en omhoog kan komen zonder zich door kapotgereden, vastgeklonken grond te hoeven wurmen. Daarna kon een kind de was doen, volgens mijn broer. Eerst kali en de juiste mix kunstmest strooien, dan vroeg zaaien, daarna drie keer schoffelen en vervolgens rustig wachten. Er was een fotograaf langs geweest. Bij het artikel drie mooie foto’s. Ik denk dat mijn broer de ogen van zijn moeder heeft.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.