Beieren (1)

zurlindeMinstens vijfduizend bewegende onderdelen gaan er in een auto met verbrandingsmotor, in een elektrische tweehonderd. Zakenlui die vaak bij hem overnachten hadden het de man van Gasthof Zur Linde verteld. 17 kilometer verderop was Ingolstadt. Bij de Audi-fabrieken daar werken 40.000 mensen. Toeleverende industrieën in een straal van 50 kilometer bieden werk aan 20.000 mensen. ‘Dan weet je wel wat er gaat gebeuren,’ zei de uitbater. Zelf reed hij een volledig elektrische Smart, hij had nog nooit zo fijn gereden. Oké, de actieradius was beperkt, maar hoe ver rijdt de mens 99 procent van zijn ritjes? In de enorme garage onder het hotel stond nog het oude Duitsland: een vijfentwintig jaar oude Golf – zijn grote liefde –, dan was er nog de Golf van zijn zoon, en de grote Audi van zijn vrouw. Maar die hadden ze vooral om gasten zoals ons op te halen van de verderop gelegen wandelroute. Ik las net dat de Beierse deelstaatregering 700.000 euro van Volkswagen eist voor de forse daling van de waarde van de VW-aandelen, waarin het Beierse staatspensioenfonds belegt. Het scenario laat zich uittekenen en heeft talloze historische voorgangers. Eerst raken tienduizenden mensen werkloos en als ze richting pensioen gaan zit er geen geld meer in de AOW-kas; iedereen zal zeggen dat het een onvoorziene ramp was. Dan zal ik terugkeren naar Gasthof Zur Linde.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.