Moeilijk

filmIk vroeg de jongen of hij me een kapot exemplaar ging geven. Dat was nadat hij me gevraagd had of ik het elektrische huurnietapparaat wilde verzekeren. Een vrouw met kort haar schoof een opengevouwen folder over de balie en vroeg de jongen of de deur van de aanbieding er nog was en ze priemde haar vinger op een plaatje. De jongen zei dat de leverancier van die deuren vakantiestop had, dat ze er op zijn vroegst pas in week drie van augustus zouden zijn. De vrouw zei dat dat te laat was, dan was de schilder er al. De jongen ging weer verder met mijn huurapparaat, wat vooral heel veel papier betekende, en zei: ‘Soms laten mensen een apparaat uit hun handen vallen.’ Toen kwam een hele grote, wat te dikke jongen in dezelfde rode polo als de papierwinkeljongen zeggen dat er niemand op de vloer was, of de papierwinkeljongen de vloer op kon. Die zei dat het goed was, zo meteen, hij liet zich niet gek maken, ook niet toen zijn collega achter de servicebalie wegliep, met een klant mee naar boven, zodat hij straks zelf moest bedenken wat erger was: een onbemensde bouwmarktvloer of een onbemensde servicebalie. Hij schoof mij twee papieren toe, die ik moest tekenen, ik zei: even lezen in welke strop ik mijn hoofd steek. Toen draaide hij die vellen om en moest ik ook de achterkant ondertekenen, waar een miljoen kleine lettertjes stonden. Ik vroeg of de jongen nog een uurtje had en misschien ook een stoel en een fles water en een broodje, heel even leek de goedgemutstheid van zijn gezicht te rollen, toen zette ik een paar willekeurige, verschillende krabbels. ’s Middags, leunend tegen een tuinschutting, ontdekte ik dat je niet zomaar wat vrolijk in de lucht kunt rondklikken maar dat je zo’n nietapparaat heel hard tegen het hout moet drukken om de nietjes er diep in te krijgen en toen dacht ik aan Chigurh uit de Coens-film No Country for Old Man, gespeeld door de Spaanse acteur Javier Bardem, die de hele film loom rondsjouwt met een zuurstoftank en graag iedereen een luchtdrukpistool op het voorhoofd zet waarmee doorgaans vee wordt ontzield. Het leek kinderlijk eenvoudig, maar nu wist ik weer dat niks is wat het lijkt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.