Controle

schaarIk zag een baby, overduidelijk een jongetje, langs een meetlint, op een weegschaal, in zijn moeders armen, in een badje, met een naamplaatje. Het filmpje duurde misschien dertig seconden, het was in zwart-wit, een gezicht had ik niet echt duidelijk gezien. Andy had zijn telefoon voor me op de kaptafel gezet en toen het filmpje klaar was, stak hij de telefoon in zijn broekzak en haalde de schaar en de kam tevoorschijn. We hadden het er vaker over gehad, over het kind dat in aantocht was, tijdens vorige knipbeurten, en nu was het er. Hij praatte over niks anders en zo knipte hij ook. ‘Hij heet Riven?’ vroeg ik. Dat had ik op het naamplaatje gelezen. Ik sprak het niet goed uit, Andy verbeterde me. Het was zoals de Engelse rivier, river, maar dan met een n op het eind. Ze hadden bewust voor een bijzondere naam gekozen, en voor een internationale naam. Een Chinese naam had het jongetje ook,  maar niet in zijn paspoort, alleen voor familie. In je paspoort is dat maar lastig, zei Andy. Een internationale naam is beter. Heb jij een Chinese naam? vroeg ik. Hij noemde een naam, ik zei dat ik hem mooi vond klinken, Andy trok een gezicht, die naam is echt niks, zei hij, ik was hem na een halve minuut vergeten. Zijn tante in Engeland had hem Andy genoemd, toen hij vanuit Hongkong voor het eerst in Europa verbleef, en die naam had hij gehouden. Maar die stond niet in zijn paspoort. En dat was altijd lastig, zei hij. Daarom had hij het voor zijn zoon zo gedaan. Ik zei dat ik mijn vrienden er nooit over had gehoord, dat ze bij het bedenken van een naam hadden nagedacht over hoe het later bij de paspoortcontrole ging. Jullie namen zijn behoorlijk internationaal, zei Andy en hij keek erbij met het oog van de expert. Ik dacht: internationaal is wat westers is. Tenzij je Aitske heet, zei hij, zoals een vriendin van hem, die had het ook wel eens moeilijk bij de douane. Na Andy liep ik nog even langs Dille & Kamille voor theeblikjes, bij Simon Lévelt kocht ik wat losse thee en toen ging ik weer naar de metro, met de ov-chipkaart van R, ik was de mijne kwijt, nou ja, ik kon hem even niet vinden.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.