Verbindingen

Journalist Sinan Can reist door het tweestromenland tussen Eufraat en Tigris. Sinan op zoek naar het Paradijs heet de tv-serie. Aan de Syrische kant van de Eufraat ontmoet hij landbouwer Mahmoud, zijn voorouders leven hier al zeker duizend jaar. Mahmoud schenkt de filmcrew hete melk van eigen koeien. De huizen zijn van leem en stro gemaakt. ‘Geen cement, geen ijzer?’ vraagt Sinan. Dat zouden we kunnen gebruiken, zegt Mahmoud, maar dit is een natuurlijk alternatief waarvoor het materiaal allemaal in de directe omgeving voorhanden is en waaraan de hele familie kan meehelpen. Het dak is gemaakt van het hout van de takken en planten die langs de oevers van de Eufraat groeien.

‘De Eufraat is ons leven,’ zegt Mahmoud, de rivier schenkt hem en zijn familie alles. Niet alleen bouwmaterialen maar ook vruchtbaar land waarop hun eten groeit. Sinan mag pas weg als hij alles heeft geproefd: granaatappelmelasse, Arabische boter van de melk van de eigen koeien. Alles biologisch, alles organisch, zegt Sinan. Mahmoud knikt.

Net voor ik Sinan op tv zag hoorde ik op de radio een jonge vrouw vertellen over het bouwproces van haar tiny house in Eindhoven. Er is iets geks aan de regels die de milieu-impact van nieuwbouw moeten verkleinen, zei ze. Bepaalde regels kijken naar de verhouding tussen het vloeroppervlak van de nieuwe woning en het muuroppervlak. Een tiny house heeft relatief veel muur ten opzichte van de vloer en dus moesten er op het huisje van deze vrouw veertien zonnepanelen. Ze is architect en had meegemaakt dat op een grote woning maar acht panelen hoefden. Wat had dit nog met het verlagen van milieu-impact te maken, vroeg ze zich af.

In de Volkskrant van 19 januari schrijft Toine Heijmans over het hoge water in de Waal bij Deest en Druten. Zijn oom woont daar, oom Henk. Tien jaar woonde oom Henk buitendijks, in een tentje of caravan, hij verzamelde zijn eten in de uiterwaarden, zwom naakt in de rivier, zag alle ingrepen van de mens om de rivier te dwingen tot voorspelbaarheid waardoor die steeds onvoorspelbaarder werd. Rond zijn tachtigste ging hij weer in een huis wonen, hij is nu 83. Oom Henk weet dat het water hoger gaat komen dan Rijkswaterstaat voorspelt, schrijft Heijmans. Rijkswaterstaat kijkt naar de cijfers, zijn oom naar de opvliegende grauwe ganzen en de fazanthaan die uit de bosjes rent.

Ik voelde dat wat ik zag en las nauw met elkaar verbonden was.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.