Verdwijnende sporen

Tussen de bladzijden van de roman Hersenschimmen van Bernlef vond ik een treinkaartje: een enkele reis van Utrecht CS naar Rotterdam CS op 8 oktober 1988. Ik reisde in die tijd vaker op dit traject: ik had een kamer in Zeist, studeerde in Utrecht, mijn familie woonde ten zuiden van Rotterdam. 8 oktober was een zaterdag, ik kocht het kaartje om 18:49 uur, misschien was er een verjaardag. De ov-studentenkaart liet nog ruim twee jaar op zich wachten, dus zomaar even de trein nemen deed ik in die tijd niet. Zeven gulden kostte de reis, gereduceerd tarief, was dat nummer 353878 het nummer van mijn NS Voordeelurenkaart? Ik ben op die reis gecontroleerd, ik zie de afdruk van de conducteurstang. Op de site van het instituut voor sociale geschiedenis (IISG) kun je historische prijzen omrekenen naar de koopkracht van nu. 7 gulden in 1988 is vergelijkbaar met 6,12 euro in 2021. Wat kost de reis vandaag? 6,90 euro.

In Anna Enquists De kwetsuur zat ook een treinkaartje, een dagretour Rotterdam Alexander-Amsterdam Amstel, 19 maart 1999. Ik woonde inmiddels in Rotterdam vlakbij station Alexander. Voor mijn werk in de binnenstad hoefde ik niet met de trein. Dat verklaart misschien waarom het een kaartje zonder korting is, we hadden in die tijd ook een auto. Zou het een uitje met R zijn geweest die twee dagen daarvoor jarig was? Of nee. 19 maart was een vrijdag. Ik werkte toen fulltime bij een verzekeraar. Die had een zusteronderneming vlakbij station Amstel. Ik ben daar een keer geweest, iets met hun personeelszakensysteem en het onze. Het dagretour kostte 32,50 gulden, 22,22 euro in de koopkracht van 2021. Nu kost dezelfde reis 28,40 euro. Een dagretour bestaat niet meer. Maar als het een reis was voor mijn werk, had ik het kaartje dan niet moeten inleveren als declaratie? Het kaartje heeft twee knipjes van de conducteur.

Zowel Hersenschimmen als De kwetsuur worden tweedehands zoveel aangeboden dat het geen zin heeft ze op Boekwinkeltjes.nl te zetten.

De overbuurvrouw die op scholen bibliotheekjes opzet, weet een goede bestemming. Ik heb wel twee big shoppers vol, zeg ik. Ze gaat me de gegevens van iemand appen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.