De leestuin (2)

Mijn boekwinkeltje De leestuin bestaat nu bijna zes weken en de eerste bestelling kwam na drie dagen. Ik rende de trap af en riep: ‘Ik heb een bestelling, ik heb een bestelling!’

Mijn eerste klant kocht Kevin Phillips’ The Politics of Rich and Poor. Wealth and the American Electorate in the Reagan Aftermath en kwam uit Vollenhove. Ik pakte de kaart erbij en zocht Vollenhove op. Waar was ook alweer het moederbedrijf van mijn boekwinkeltje gevestigd en kantoorhoudend, een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid? Nijverdal. Ik pakte een speld en prikte die op de kaart in Zwolle, ik wond een draad om de speld, trok de draad strak naar het zuidoosten tot mijn vingers boven Nijverdal zweefden. Toen begon ik de draad rond te draaien naar het noordwesten tot mijn vingers om en nabij boven Vollenhove zweefden. Juist ja, dit was de truc. Nijverdal had een stel vrienden overgehouden uit een of andere studietijd te Zwolle en die waren ingeschakeld om alle nieuw gestarte winkeltjes in de gaten te houden en daar binnen een dag of vijf een bestelling te plaatsen.

Ik vond het best. Dronken van het succes schreef ik de koper te Vollenhove dat ik de volgende dag nog een ander boek van Kevin Phillips, Post-Conservative America, in mijn winkeletalage ging zetten; mocht hij belangstelling hebben… Ik heb trouwens wel even getwijfeld hoe ik de besteller zou aanspreken. De klant vult zelf zijn gegevens in: naam, adres, emailadres. Ook al zet de klant bij de achternaam alleen initialen, het emailadres verraadt meestal wel degelijk een voornaam. In dit geval was de klant een zekere Arnie. Hoe aannemelijk het ook leek dat het om een man ging, vervang de r door een n en alles wordt anders. Ik onderving het probleem van Beste meneer M te schrijven waar ik Beste mevrouw M had moeten schrijven door in de aanhef Beste Arnie M te schrijven, familiair, dat zeker, maar sprak hem in de rest van de mail waarin ik vertelde naar welk bankrekeningnummer Arnie de 7,99 euro (4,50 voor het boek, 3,49 voor de posterijen) kon overmaken consequent met u aan. Arnie hapte trouwens niet.

Inmiddels staat het aantal verkochte boeken op vijf.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.