April en zon

April was de zonnigste maand sinds we in 1901 het weer begonnen te meten, zeiden de weervrouwen en -mannen. Even checken. ‘Mijn’ zonnepanelen op de daken van een sla- en bleekselderijteler in Warmenhuizen en de voormalige Rotterdamse stadsboerderij wekten afgelopen maand 363 kWh stroom op. Ja, dat is veel. Zelfs afgelopen juni en juli – waren we toen niet aan het zuchtten onder de hitte? – leverden iets minder kWh. 363 kWh is precies twee keer zoveel als de zonnepanelen in april 2018 opwekten, toen was het kennelijk zwaar bewolkt. April 2017 daarentegen was ook behoorlijk zonnig met 327 kWh.

En hoe zat het met ons eigen verbruik? Ik kan geen eerdere aprilmaand vinden waarin we zo weinig gas verbruikten: 21 m3. Dan de stroom. R denkt dat we meer stroom verbruiken met al dat thuiswerken en vooral met zijn alle-dagen-thuis-eten waardoor de vaatwasser vaker aangaat. Maar nee. 120 kWh, da’s laag. Dan schiet me die dagenlange zoektocht naar ledlampen ter vervanging van de halogeenspots te binnen. Wanneer heb ik de ledjes in al die gaatjes gepriegeld en gedraaid? Maart. ‘Misschien komt het wel door de grote lampenoperatie,’ zeg ik blij tegen R.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.