Goede Vrijdag, Judas

Op de plek tussen de verhoogde bloembak en de clematis met de witte bloempjes zijn twee planten opgekomen die sinds kort bloeien met fijne lilapaarse bloempjes en hartvormig gekarteld blad. Ik heb daar twee bollen in de grond gestopt en pak de verpakking van het bollenkistje dat ik bewaard heb erbij. Geen van de zes soorten lijkt op wat ik zie. Ieder bloempje heeft vier uitwaaierende blaadjes met fijngetekende adertjes rondom een hart met gele meeldraden. Gelukkig is de tuinman er. Hij hangt een pomp in de vijver en draagt een enorme ladder de tuin in. Gisteren heb ik zoveel mogelijk kikkerdril overgedaan in een emmer. De kikkervisjes staan op het punt van loskomen. Ik wijs de tuinman de twee planten met de lilapaarse bloemetjes. Hij weet het ook niet. Terwijl de pomp het troebele water wegzuigt, schept de tuinman met een schepnetje blad uit de vijver en gooit het op de tegels. Hij vindt nog zeven salamanders die hij in een andere emmer laat zwemmen. Daarna snoeit hij de amberbomen. Ik zag ooit een Zweedse film waarin een vader met zijn zoon een boom plant. Plant een boom, schrijf een boek, krijg een kind, dan kun je rustig sterven, zegt de vader. Die twee amberbomen heb ik door een eerdere tuinman laten planten, ik weet niet of dat telt. Ik zet koffie, de tuinman neemt pauze. Het is erg druk, zegt hij. Sommige mensen denken dat als ze nu bellen voor een compleet nieuwe tuin ze over drie, vier weken aan de beurt zijn, maar tot in augustus zit hij helemaal vol. Wel is er dit jaar de btw-verhoging die leveranciers van planten en materialen hebben aangegrepen om de prijzen nog wat extra omhoog te gooien en dat lijkt mensen ietsje voorzichtiger te maken. Als ze de totaalprijs horen, zeggen ze: oh, doe alleen de bestrating, de beplanting doen we zelf wel. Ook in zijn branche zijn er Polen en Bulgaren. In de regel prima vaklui, zegt hij. Ze rekenen soms maar vijftien euro per uur, dat is voor Nederlandse tuinmannen ondoenlijk. Maar ze zeggen dat in hun land alles veel goedkoper is. Ze zijn twee maanden hier, gaan dan weer een paar weken naar huis, ook om materiaal te halen, zegt hij. Een slijpblad kost hier zo tweehonderd, driehonderd euro. Daar betalen ze vijftig euro en ze zeggen dat ze er lang mee doen. De tuinman vindt het niet erg, het werk is er. Hij moet ook slijpen. Ik wil er zes tegels uit hebben, ze zijn een vierkante meter per stuk en gewapend, dus simpelweg kapotslaan volstaat niet. ’s Avonds, als de kikkervisjes en de salamanders weer in de schone vijver zwemmen, de amberbomen er nog een beetje uitzien zoals je er zelf uitziet als je net van de kapper terugkomt en ik uitkijk over twee nieuwe, nog lege plantvakken, vind ik op de site www.schoffelstudent.nl een aanbeveling voor de app PlantNet. Ik installeer de app, upload een foto van de plant met de lilapaarse bloemetjes en krijg vier suggesties, met als kansrijkste: judaspenning. Judaspenning op Goede Vrijdag. Resultaat van aangewaaid of door een dier meegebracht zaad. Nu nog het raadsel van de twee bollen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.