Weggooien, bewaren

Ik moest even kijken in Mijn OV-chipkaart omdat er een abonnement van mijn kaart was verdwenen. Maar ‘even’ bestaat niet op internet. Al snel grasduinde ik door mijn reishistorie. Mijn meest gemaakte ritje is dat van hier naar de stad. Een paar keer per jaar denk ik bij het uitchecken: hé, is de prijs weer omhoog gegaan? Wil je dat kunnen controleren, dan moet je regelmatig je gemaakte reizen uit de Translinksystemen halen en op je eigen computer bewaren of gewoon printen, want verder terugkijken dan anderhalf jaar kan niet in Mijn OV-chipkaart. ‘We mogen de gegevens niet langer bewaren,’ zei de jongen van de klantenservice met een zwaar Surinaams accent, wat deze regenachtige dag onmiddellijk een behaaglijke warmte gaf. Tussen ‘niet mogen’ en ’toch doen’ zit meestal een paar jaar. Dat is er een lek of een ijverige medewerker die op verzoek van een journalist even gaat kijken en zegt: ‘Ja hoor, alles, ook van vijf jaar geleden, en ja, van jou, van mij, zo te zien van iedereen.’ Met het grasduinen kwamen de vragen: hoelang heb ik al zo’n ov-chipkaart in mijn kontzak? Wanneer stak ik voor het laatst een blauwe strippenkaart in een stempelautomaat? Altijd langer geleden dan je denkt, zeker als je in Rotterdam woont, want die schafte als eerste de strippenkaart af: 2008. Vanaf 2011 heb ik mijn reizen uit het ov-chipsysteem gehaald en apart gezet. De reis van hier naar de stad kostte toen 2,14 euro, eergisteren was dat 2,41 euro, een prijsstijging van gemiddeld 2 procent per jaar. Ik pak een treinreis, van hier naar Utrecht met korting: in 2011 4,60 euro, nu 5,20. Ook zo’n 2 procent per jaar omhoog. Schappelijk, maar wel meer dan de inflatie. De prijzen stegen tussen december 2011 en december 2012 nog gemiddeld 2,9 procent, maar in alle jaren daarna duikt de geldontwaarding (ver) onder de 2 procent, in 2014 en 2015 was die zelfs maar 0,7 procent. Het zou heel eigentijds zijn om nu moord en brand te schreeuwen: boeven, graaiers, tuig. Maar ik ben ouderwets en heb nog geleerd dat inflatie een uitkomst is van heel veel, het zijn dus de ov-prijzen die de inflatie nog een beetje boven de 0 procent hebben gehouden, er zijn in die periode ook dingen goedkoper geworden. Buiten was het inmiddels droog wat fijn was voor de jongeman met zijn lange bijeengebonden kroezige rasta’s en de jonge vrouw met haar blonde haren in een speelse lage knot. Ze rolden de groenbakken van en naar een vuilniswagen die ik hier in de straat niet eerder gezien had. En dus een nieuwe dichtregel. Van Julian Talamantez Brolaski: ‘Je bent zelf een helende eigenschap weet je’.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.