Luie gewassen

‘Een haspel,’ zei mijn broer. ‘Misschien zou ik er eens eentje op de kop moeten tikken.’ We hadden het over het weer en of er genoeg regen was gevallen na de droogte. ‘Krap aan,’ zei broer. Ik had het zelf ook gemerkt, zeker in de nieuwe voortuin waar de tuinmannen een heuveltje hadden gemaakt rondom de Japanse esdoorn, zodat de wortels niet bloot kwamen, daar was het water uit de gieter zo over de kurkdroge helling het trottoir opgerold. ‘Aan de andere kant,’ zei broer, ‘moet je oppassen voor luie gewassen. Heb je een haspel en een waterkanon, dan rij je die toch al snel het land in.’ De suikerbieten bijvoorbeeld hadden het moeilijk gehad toen ze nog klein waren, maar omdat er geen kunstmatige beregening van boven was gekomen, waren ze toch gaan zoeken naar water, de diepte in en nu hadden ze alles ingehaald en meer nog. ‘De rijen staan al meer dan een week dicht,’ zei broer. ‘Normaal is dat pas met de Paardenmarkt, maar die moet nog komen.’ ‘Je zou de drainagebuizen omgekeerd moeten kunnen gebruiken,’ opperde ik, ‘om water het land in te pompen.’ Die systemen bleken al te bestaan. Je kon bijvoorbeeld je buizen op een lange dwarsbuis laten uitkomen. Wilde je ontwateren dan liet je die dwarsbuis op de uiteinden gewoon open; wilde je water het land in brengen, dan sloot je ‘m aan een kant af en pompte je er vanaf de andere kant water in. Komt je drainage op een smal slootje uit, zei broer, dan kon je zo’n slootje ook afdammen en daar het waterpeil in verhogen. De ellende was dat je nooit zeker wist wat er ging komen. ‘Voorspellen ze twintig millimeter, dan moet je als de wiedeweerga zo’n dam openmaken, maar er valt bij jou misschien maar zes. Een andere keer voorspellen ze er vier, daar ga je je dam of je dwarsbuissysteem niet voor leeg laten lopen, en dan krijg je er vijfentwintig.’ Dan had je wel een probleempje. ‘Mijn peulen staan net boven,’ zei ik. ‘Vijf stuks. Moestuintjes van Albert Heijn, geen kind meldde zich ervoor, dus heb ik zelf maar gezaaid.’ Broer had een paar hectare kapucijners. Want dat werden peultjes als je ze door liet groeien. Weer wat geleerd.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.