Zoetzuur

‘IS wordt gezien als een soort jonge snelle start-up in vergelijking met de gevestigde hiërarchische terreurorganisaties. Ze betalen beter, hebben sterke propaganda en je klimt sneller hogerop. Bovendien is het menselijk om aan de winnende kant te willen strijden,’ zegt Saskia van Genugten, senior research fellow aan de Emirates Diplomatic Academy vandaag in de Volkskrant in een artikel van Carlijne Vos over de aantrekkelijkheid van IS in Libië voor ervaren jihadisten. Wij lijken meer op de jihadist dan we misschien willen. Ook wij zien de winst niet graag aan onze neus voorbijgaan en wagen gokjes bij de Icesaves en Koersplannen en teakhoutplantages van deze wereld omdat de buren het ook doen, de brochures glimmen en de beloofde bergen hoger zijn dan elders. De Libiërs zelf hebben weinig op met IS en alle buitenlanders die het trekt, maar kiezen volgens Van Genugten eieren voor hun geld zodra de eigen autoriteiten het laten afweten: ‘Mensen waren blij dat er weer een partij opstond die ervoor zorgde dat de vuilnis wordt opgehaald en het openbare leven kan worden opgepakt.’ Het terroriseren en zuiveren van de burgers moet in Libië nog beginnen. Anders dan Balkenende ooit bij ons brengt IS eerst het zoet en daarna pas het zuur. Mensen die een democratie gewend zijn, kun je eerst zuur voorzetten met de belofte van zoet. Bij mensen die alleen dictators gewend zijn, moet je daar niet mee aankomen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.