Spelden

binneyIk zag A Good American, de documentaire over Bill Binney, een voormalige hoge inlichtingenman bij de NSA en beste codekraker van Amerika die een relatief eenvoudig (in geld en omvang) systeem had gebouwd dat met inachtneming van alle wetten over bescherming van de grondrechten van Amerikanen geautomatiseerd én geanonimiseerd waardevolle informatie uit de berg digitale gegevens haalde om aanslagen en andere misdrijven te voorkomen. De top van de NSA koos in 2000 anders en gaf grote contracten aan externe bedrijven om een enorm systeem te bouwen, waarin alle data van de wereld, maar nog niet die van Amerikanen, werd binnengesleept, waarin de analisten verzopen en 9/11 niet werd te voorkomen. Een maand na 9/11 begon de NSA illegaal, want tegen de grondwet, alle digitale informatie van de wereld inclusief die van de Amerikaanse burgers niet versleuteld op te slaan. De politiek had in alle consternatie na de aanslagen op de Twin Towers heel veel geld beschikbaar, mensen aan de top van de NSA zeiden: ‘We kunnen deze koe voor minstens 15 jaar melken’, en geld, macht en imperiumbouwerij wonnen het van mensenrechten en het beschermen van burgers tegen mensen die kwaad willen. ‘As long as the problem is going, the money is flowing.’ Binney nam een maand na 9/11 ontslag. Hij klokkenluidde bij het Congres, bij het ministerie van Justitie en Defensie, maar er is niks veranderd, en bovenal is geen van de aanslagen na 9/11 voorkomen. De illegaal verkregen data worden massaal misbruikt door andere diensten als de FBI om iets te vinden over iemand die ze willen uitschakelen maar tegen wie ze onvoldoende bewijs hebben om daarvoor een machtiging te krijgen van justitie. Met zijn inmiddels ook vertrokken collega’s achterhaalde Binney op basis van openbaar verkregen informatie de daders van 9/11. De FBI was compleet verrast. Binney stelt: je moet niet je geld en energie stoppen in het binnenhalen van hooibergen, je moet je concentreren op de spelden. Alles is menselijk gedrag, en menselijk gedrag is extreem gestructureerd. Zijn methode voert al terug tot de Amerikaanse Revolutie, die erop neerkomt de connecties van iemand die je verdenkt in kaart te brengen. Het belangrijkste exportproduct van de VS naar de rest van de democratische wereld en haar geheime diensten is de huidige NSA-manier van werken. Ook Parijs had voorkomen kunnen worden, stelt Binney. Maar niemand is nog bezig met intelligent zoeken, iedereen is alleen maar bezig met het massaal binnenslepen van massa’s data, tegen alle mensenrechten in. Vrijheid en veiligheid worden verkwanseld. Een goede vriend zei: schrijf erover. Ik zei: je hoeft maar Bill Binney te googlen en je krijgt prachtige artikelen en een spannender dan House of Cards interview van 2,5 uur op het kanaal van Tragedy and Hope. Alles is er al. Dé vraag is: wie luistert?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.