Amal

Ik las in Trouw het leerzame interview van Marnix Verplancke met de Franse politieke filosoof Jean-Louis Vullierme, auteur van De spiegel van het Westen (‘het nazisme hield er geen uitzonderlijke ideeën op na, deels was de ideologie ook in andere landen bon ton.’) Vullierme haalt de conferentie van 1938 in het Franse Evian aan, door de Amerikaanse president Roosevelt bijeen geroepen om zich te buigen over het vraagstuk van de Joodse vluchtelingen die weg wilden uit Duitsland. Vullierme: ‘De nazi’s stelden de 31 andere deelnemende landen voor hun Joden te kopen. De Fransen zeiden dat ze zelf al honderdduizenden Joden hadden. De Zwitsers opperden plaatsgebrek. De Canadezen wilden alleen boeren en de Australiërs merkten droogjes op dat ze geen last hadden van antisemitisme en dat ze dit ook niet wilden importeren.’ Op de radio het nieuws dat in de Syrische stad Aleppo een meisje was geboren met een granaatscherf in haar hoofd. De artsen hadden voorgesteld haar Amal te noemen: hoop, in het Arabisch.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.