Gevangenen

fysioDe filosoof en psychiater Damiaan Denys zei het zondag nog in Zomergasten: de marktwerking die in de gezondheidszorg is gegooid, leidt tot idiote kwalen. ‘Dit hoeft allemaal niet,’ zei ik tegen de fysiotherapeut, ‘dat getyp van jou, het inkloppen van een bsn-nummer, huisarts, verzekeraar. Stuur mij een nota, ik betaal. Gebruik je vingers waarvoor je geleerd hebt.’ Hij glimlachte. ‘Kan niet anders.’ Dit was het toneelstuk: sinds de fysiotherapeut zelf mag diagnosticeren, dus zonder tussenkomst van de huisarts, is het systeem nog strakker rondom hem aangetrokken, hij typt zeker twintig minuten voor de kat zijn staart, niet alleen mijn doopceel, maar ook antwoorden op een batterij deels onzinnige vragen van de verzekeraar, alleen bedoeld om te controleren dat er een relatie is tussen klacht en behandeling, dan gaat hij mij behandelen, doet twee behandelingen achter elkaar, omdat ik het kan hebben en bovendien van ver kom. Dan gaat die dubbele behandeling via het systeem naar mijn verzekeraar, die de nota zal weigeren, allereerst omdat ik hier geen dekking voor heb en ten tweede, omdat het systeem twee behandelingen achter elkaar verbiedt. Als dat allemaal gepasseerd is, kan hij mij een nota gaan sturen. Nederland kent steeds meer externe inperking van de vrijheid, zei Damiaan Denys. Hier zaten wij, gevangenen van de marktwerking, ontdaan van iedere mogelijkheid tot een simpele transactie tussen behandelaar en patiënt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.