Blauw

maanzaadIk maakte een fotootje van het artikel van Eva Cukier in De Groene Amsterdammer over zakken maanzaad die in Rusland goed bleken voor acht jaar cel, en stuurde dat naar mijn broer. Het ging over kolonel Poloechin die na zijn pensionering een restaurant was begonnen met traditionele gerechten waaronder maanzaadbolletjes. Maanzaad is in de Russische keuken een belangrijk ingrediënt, maar bevat ook minieme sporen van opium, streng verboden in Rusland, en de familie Poloechin had er zakken vol van in de keuken. Ook al was het maanzaad legaal gekocht en werden er geen drugs aangetroffen in de baksels, werd de hele familie – de voormalige kolonel, zijn vrouw, zijn dochter en schoondochter – veroordeeld tot acht jaar cel in, vanwege ‘uitzonderlijk gevaar voor de samenleving’, extra beveiligde strafkampen. Volgens Poloechin is er sprake van wraak, omdat hij geweigerd had corrupte agenten protectiegeld te betalen. Nou, appte mijn broer, ik heb volgende week ongeveer dertig ton op voorraad, dat wordt levenslang.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.