Feitelijk

deurIk zocht op hoe de openingen heten in de deurkozijnen waar het slot van de deur in valt. Een van mijn hoofdpersonages vindt zichzelf uiterst secuur en grondig als het op schoonmaken aankomt (wat niet hetzelfde is als netjes). Om dat te bewijzen laat ik het personage zeggen dat het zelfs die openingen in de deurkozijnen meeneemt op de wekelijkse (of tweewekelijkse, desnoods vierwekelijkse) stofzuigronde. Is ze bij anderen dan bestudeert ze stiekem die deurkozijnuitsparingen. Ze is nog geen huis tegengekomen waar er niet heel oud stof ligt. De leeftijd van stof herken je aan de grijsheid. Oudere huizen met houten deurkozijnen waar met een beitel een uitsparing is uitgehakt, zijn niet zulke stofhappers, maar de holle metalen deurkozijnen met een holletje onder de uitsparing, zijn de ergste. Opening, uitsparing, slot: de termen zijn niet nauwkeurig genoeg. Ook al ontspruit een roman aan de fantasie, de feiten moeten kloppen. Maar internet gaf zich op dit punt niet makkelijk prijs.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.