Gesteldheid

gesteldheidIk zag zes vlaggen wapperen. Aan de overkant wimpelde zelfs oranje boven het rood-wit-blauw. Allemaal monarchisten in de straat, zei ik tegen R, een minderheid, maar toch. Het kon zomaar het begin van een oorlog zijn. De wind speelde een grijsoranje plastic zak de metrobaan op net toen de waarschuwingslichten zenuwachtig rood knipperden, een bel rinkelde en dalende roodwitte balken mijn weg versperden. Gall & Gall gaf een klein zuchtje onder het ijzer van de RET en de balken hieven zich weer op naar de hemel. Oranje Koningspelen-2013-t-shirts wachtten tot de rode lichten gedoofd waren, misschien omdat er ouders bij waren. Ik vroeg mij af of er vorig jaar expres te grote t-shirts waren uitgedeeld, het is ten slotte crisis, of dat kinderen gewoon niet zo hard groeien in een jaar tijd. Op het einde van de middag was ik in een dorp waar zo’n beetje ieder huis een vlag in de voorgevel had gestoken, er trok een karavaan van honderdvijfentwintig trucks door het hart, ik vermoedde dat het wel even kon duren, voor wat ooit de technische school was draaide ik om en koos een andere weg om bij het restaurant te komen. Dat het er honderdvijfentwintig waren wist ik natuurlijk niet, dat vertelde mijn broer mij boven de soep en de sushi, die had die vrachtwagens ook al bij hem thuis gezien, daar kwamen ze zelfs twee keer langs. We hadden het ook over het onweer van gisteren met de hagelstenen, hij had twaalf millimeter gehad, dat was precies mooi voor de gewassen, behalve dan de hagel, te ruw voor de nog tere suikerbieten; een kilometer naar het oosten hadden ze nog geen vijf millimeter gehad, een kilometer of wat naar het westen was er wel veertig gevallen, daar spoelde en kolkte het, zei mijn broer, en ook de hagelstenen lagen hoog langs de berm. Ik moest denken aan Beatrijs die vanochtend in Trouw een lezer, die klaagde over het vele geklets van haar goed knippende kapper, adviseerde om dat half uur aan praatjes over familie en ziektes voor lief te nemen ‘als een regenbui waar u toevallig doorheen moet fietsen’. Het maakte nogal uit waar je fietste.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.