Vrij

vrijIk liep langs kleurig beschilderde houten schotten en muren, er waren paden van aangestampte aarde en hier en daar ook een weg van steen of asfalt. Er waren bouwsels van hout en plastic tussen bomen, houten huizen hier en daar waartegen oude fietsen, een kar, rommel, een oude loods met hout waar ooit ramen hadden gezeten, hier en daar een oliedrum waarin een vuurtje en veel walm erboven. Er waren jongelui en oudelui met lange haren en korte haren en wijde broeken en spijkerbroeken. Er liep hier en daar een hond. We kwamen vanuit het noorden, vanaf het oude marineterrein, nu een plek voor creativiteit, overal academies en tentoonstellingsruimtes voor vormgeving, architectuur, techniek en media. Ik moest denken aan het RDM-terrein op Heijplaat. Verderop werd het drukker, daar leek het wel een winkelstraat. Veel jongelui, goed gekleed, af en toe dook een knul onder een legergroen camouflagenet. Ik vond het niet gek, maar R zei: moet je kijken. En toen ik beter keek, zag ik het ook. Het was niet meer dan een benzinevat of een statafel, waarop de waar lag, wat je niet goed zag vanwege dat camouflagenet dat neerdaalde uit een boom of een of andere provisorische balk, met daarachter een knul met een capuchon over zijn hoofd of een muts en een sjaal strak voor zijn neus en mond en kin, dat alleen een klein spleetje voor de ogen vrij liet. Toen ik het eenmaal door had, zag ik overal camouflagenetten en zwaar gecamoufleerde verkopers en iets verderop was een grote tuin met tafels en banken zoals je ook in pretparken hebt voor een snacktent en daar zaten jongelui en hier en daar een overjarige hippie hun enorme joints te draaien en te roken en te giechelen en wazig te kijken. De reisgids repte met geen woord over deze enorme openluchtcoffeeshop in de beroemde vrijstaat, wel dat er jaren geleden forse problemen met harddrugs waren geweest. We liepen tegen de stroom in naar de uitgang. Ik bekeek de jongelui, zonder uitzondering goedgekleed, goed gevoed, vast en zeker allemaal met bezorgde ouders, in groepjes, alsof ze onderweg waren naar de volgende attractie in het pretpark.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.