De leestuin

Ik vulde mijn boekwinkeltje op Boekwinkeltjes.nl. Het kwam door T, de zoon van vriendin C die ik op een van de laatste zaterdagen dat we nog met meer dan drie niet-huisgenoten bij elkaar mochten komen de Millennium-trilogie van Stieg Larsson teruggaf. Ik had de dikke pillen een jaar of tien geleden geleend en ze waren overgeschoten na mijn grote herschikking van alle boeken. C zei dat ze in haar boekensysteem ook niet meer pasten. Toen zei T dat hij ze wel door zijn oma in hun boekwinkeltje zou laten zetten. Ik wist dat T met zijn oma een handel dreef op Marktplaats – op die manier had hij de afgelopen jaren zijn eigen speelgoed opgeruimd – waarbij de verdiensten grotendeels voor hem waren, en zijn oma inmiddels zo’n beetje al het werk deed; dat ze ook een boekwinkeltje dreven, wist ik niet.

Ik was een regelmatige gebruiker van Boekwinkeltjes.nl maar had nog nooit op de knop Boeken verkopen gedrukt. Het bleek doodeenvoudig. Voor 1 euro per maand had ik al mijn eigen boekwinkeltje. Ik verzon een naam die nog niet in gebruik was en begon mijn winkel te vullen. Alhoewel het technisch een fluitje van een cent is, kostte het behoorlijk wat tijd: alle gegevens zo compleet mogelijk intypen (daar ben ik als koper zelf gevoelig voor, zo knap ik af op onvolledige titels en auteursnamen); kijken wat andere verkopers voor het boek vragen; thuisraken in het jargon – randje waterschade, nette potloodstreepjes, vouwtje in de rug –; een goede foto maken. Voor de prijs hanteerde ik de tactiek die T’s oma gebruikte. Zij ging altijd vijftig cent onder de laagste prijs zitten. T zei dat het misschien een beetje flauw was. Dat kon zo zijn, maar als je ervan af wilde, was het een prima strategie.

Het allerbeste van de hele onderneming was dat ik het restant boeken dat al een poos in stapels achter mijn bureau op de grond lag, door mijn handen liet gaan en keuzes maakte. Sommige titels mochten blijven. De rest ging naar de winkel, die zou ik maximaal een jaar uitproberen, wat dan niet verkocht was, ging weg.

De leestuin heet het winkeltje.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.