Regenwater

1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water per vierkante meter. Volgens het KNMI valt er jaarlijks gemiddeld over het land 847 millimeter regen. Omdat ik in het zuidwesten woon en ook nog eens aan de rand van een stad – factoren die de boel natter maken – ga ik voor het rekengemak uit van 900 mm. Ons dak is 66 vierkante meter, het zou met gemiddeld 900 mm regen per jaar bijna 60 duizend liter kunnen verzamelen. Zoveel water heeft de tuin niet nodig. Volgens de website van Milieucentraal besproeien we onze tuin gemiddeld met zo’n 1300 liter drinkwater per jaar. Omdat onze tuin minder dan gemiddeld is bestraat én omdat ik rekening hou met nog zo’n droge zomer als vorig jaar rond ik dat flink af naar boven: 2500 liter. Hoe groot moet de regenton zijn? En hoeveel ruimte heb ik naast de regenpijpen? Aan de voorkant is die ruimte al flink gevuld met een blauwe, grijze en groene afvalbak. Van blauw en grijs hebben we de smalle variant, misschien kunnen we de groene ook nog omwisselen voor een kleinere. Ik kijk op de website van de gemeente. Omwisselen is kosteloos. De smalle is slechts acht centimeter minder breed dan de grote. Misschien eerst maar eens met twee slanke hoge regentonnen beginnen: 100 liter in de voortuin, 250 liter in de achtertuin. Voor wordt de ton alleen maar gevoed door de regen die op het bovengelegen balkon valt, 4,5 liter per 1 mm regen. Schiet dat wel op? Met een bui van 6 mm zit de ton al voor een kwart vol, dus prima, de voortuin heeft bij droogte ook het meeste water nodig, want de zon staat daar vrijwel de hele dag op de tuin. Met een ton alleen ben ik er nog niet. Er moet een voet bij en een aftapkraan en een verbindingsstuk tussen regenpijp en ton waarvoor de ‘vulautomaat’ wordt aanbevolen, omdat die beschikt over een vuil- en bladscheider, een winterstand en een automatische terugloop naar de regenpijp zodra de ton vol is, zodat je er geen omkijken meer naar hebt. En hoe monteer ik dat dan? Moet ik de hele pijp doorzagen of krijg ik er een booropzetstuk bij waarmee ik een mooi rond gat in zowel pijp als ton kan boren zoals ik op sommige YouTube-filmpjes zie? Ik mail mijn vraag naar de website waar ik iets van mijn gading zie. Even rust. En o ja, ik weet al wat R gaat zeggen als die tonnen komen: waarom hebben we vorig jaar aan de voorkant een buitenkraantje laten maken?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.