Deugen

alexIk vond het een hart onder de riem van het boek – en de literatuur in het bijzonder – dat de voormalige ombudsman zei dat iedere Nederlander een interessant verhaal heeft (als je maar luisterde) en dat hij, als hij de tijd had om met alle Nederlanders te praten, wel zestien miljoen romans zou kunnen schrijven. Een paar jaar geleden, toen zo’n beetje ieder ‘sociaal’ wetsvoorstel de suggestie begon te ademen dat we in dit land met een zeer onbetrouwbaar volk van doen hebben, dat niet genoeg geknecht kan worden met uitputtende fraude- en controlesystemen, liet Alex Brenninkmeijer de wetenschappelijke onderzoeksafdeling van het ministerie van Justitie uitzoeken hoeveel Nederlanders niet deugen. Na wat heen en weer gepraat over de criteria (nee, verkeersboetes en het niet betalen van de hondenbelasting niet), kwam het antwoord: 1,34 procent. Jaarlijks komt gemiddeld 1,34 procent van de Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar als verdachte of veroordeelde in aanraking met politie of justitie. 98,66 procent deugt. Nu nog een onderzoek naar wie er garen spint bij het criminaliseren van de Nederlanders. Die mogen kiezen: de cel of de verpulveringssystemen in die voor de 98 procent bedoeld waren.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.