Uitje

korpsmariniersIk wist niet of het voor militairen nog verboden was om hun dienstkloffie in het openbaar te dragen, maar deze veteraan zat gewoon met donkere baret met wijnrood embleem twee stoelen voor mij in de trein. Op het embleem een Popye anker, maar dan uitgebreider, in goud. De baretman kreeg telefoon, een rinkel zonder poespas. Hij zei: oh, je bent er al. Ik ben bij Delft, ik zie je zo. Toen hij net voor het centraal station aanstalten maakte om uit te stappen zei de man met de grofgebreide legergroene muts en rood winterjack aan de andere kant van het gangpad: u kunt beter bij Blaak uitstappen, da’s veel dichter bij Oostplein, ik ga er ook heen. De heer met de baret bedankte de man. De man met de muts vroeg: was u reserve of beroeps? De baretman: reserve. De mutsman: wanneer? De baretman: van 55 tot 57. De mutsman: dan zat u voor mij, ik was beroeps, zes jaar, en daarna in de beveiliging, uiteindelijk 42 jaar bij de marine. De baretman zweeg. De mutsman: uitgezonden geweest? De baretman: de west. De mutsman: Aruba of Curacao? De baretman: Curacao. De mutsman: was u er vorig jaar ook? De baretman: een paar jaar niet, ik ben heel ziek geweest. Bij Blaak stapten ze uit: de mutsman met zijn rode jas en spijkerbroek alsof hij onderweg was voor zijn zaterdagse boodschappen, de baretman in grijze pantalon en donkerblauw colbert. Op de roltrap liet hij een meisje tussen hem en de mutsman. Boven de grond wachtte iemand met een honkbalpet de mutsman op. Ze beklopten elkaars schouders. De mutsman zei tegen de petman: ik heb nog een verstekeling opgepikt. Hij wees naar de baretman voor wie er geen ontsnappen meer aan was. In de tram gingen de muts- en petman bij de baretman zitten. De petman vroeg: beroeps of reserve? Reserve, zei de baretman. De petman: al vaker geweest? De mutsman antwoordde: nee, de laatste twee jaar niet, hij is heel ziek geweest. Bij Oostplein stapten ze uit, richting Locus Publicus. Van een liefhebber weet ik dat ze daar meer dan tweehonderd speciaalbieren schenken.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.